tiistai 26. helmikuuta 2019

Raportti rakennus- ja lupalautakunnan kokouksesta 21.2.

Tänään oli listalla mm. Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräysten päivittäminen, yliopistonmäen Hämeenkadun puoleisen sivun funkkisrakennuksen vesikaton muutos, Hotelli Seurahuoneen pihaterassin lupa, ja kysyin jo myönnetyistä luvista ja pyysin kirjallista selvitystä toriparkkityömaan ympärillä olevien rakennusten tilanteesta.

Kiinnitin huomiota, ettei ympäristönsuojelumääräyksissä ollut kirjattu esim. mikromuovien tai ftalaattien, taikka muidenkaan muovinpehmentimien osalta toimenpiteitä. Kun mikromuoveista on puhuttu niin paljon, ihan jos ajattelee mun omaa lautakunta-aloitettani aiheesta ja mikä tärkeintä, niiden vaikutuksista meren ekosystemiin on käynnissä esim. juurikin Saaristomeren tutkimuslaitoksen mittava mikromuovitutkimus, ihmettelen todella ettei niitä oltu edes mainittu. Kaupungin organisaatiomuutokset kyllä on huomioitu. Perusteena oli, että mikromuoveja yms. koskevat toimenpiteet tulevat muuta kautta. Kysyin, mitä muuta kautta. Luvattiin selvittää mutta suoraa vastausta ei tullut. Toki olisi toivottavaa että julkinenkin keskustelu olisi lisännyt joka tasolla valmiuksia ja tietoa.

Määräyksistä minulle esille nousi myös mm. veneiden pohjamaalin poistamisen valvonta. Tai oikeammin sen mahdottomuus. Poistaminen määrätään suoritettavaksi siten, että "maalijäte saadaan kerättyä mahdollisimman tarkasti tal- teen. Veneiden hiontapölyn leviäminen ympäristöön on estettävä. Maalijäte ja hiontapöly on toimitettava asianmukaiseen keräyspaikkaan." Mutta monethan hoitavat tämän omalla pihallaan. Mekanismia valvontaan ei ole. Tuntuu ettei tässä nyt olla ajan tasalla.

Yliopistonmäelle Hämeenkadulta noustessa jyrkkien portaiden vasemmalla puolella on valkoinen funkkistalo. Nyt oli kyse sen vesikaton uusimisesta. Päätösehdotuksessa mainittiin, että museoviranomaisten lausunnot on otettu huomioon. Meillä ei kuitenkaan ollut kyseisiä lausuntoja jotta olisimme voineet itsekin tulla samaan johtopäätökseen. Toisaalta Vs-Suomen ELY-keskuksen lausunnossa oli viimeisenä lauseena, että säilytettävien detaljien ja korkausasemien säilymisestä on varmistuttava. No, en voinut varmistua ja kun tässä on myös luvatta rakentamista, pyysin pöydälle niin että saamme ensi kokoukseen myös museon materiaalit.

Viime kokouksessa 5.2. sain Seurahuoneen pihaterassi- asian pöydälle. Otin naapurien huolen vakavasti ja se oli mulla perusteluna. Asia tuli tänään uudemman kerran, ja meille myös pidettiin esittely. As Oy Humalkiven tämän viikon tiistaina tulleessa lisähuomautuksessa todettiin ongelmakohtana mm. se, että ravintolalle on haettu anniskelulupaa klo 9-02 kun kuitenkin luvassa oli kyse aamiaisravintolasta. Naapurit ovat syystäkin huolissaan melusta. Ongelmallisena on, taaskin syystä, koettu myös se miten töitä aloitettiin ennen minkään luvan myöntämistä. 

Sehän on tyypillinen toimintatapa, maan tapa kuten jossain toisessa yhteydessä totesinkin, ettei siinä mielessä poikkeuksellinen juttu, mutta yksi lisäsyy sille että tein palautusesityksen. Se pohjautui vahvasti asunto-osakeyhtiön lisähuomautuksen kohtiin paitsi meluriskiä aiheuttavasta aukioloajasta, myös paremmasta naapuruston kuulemisesta. Lisähuomautuksessa vaadittiin myös asian uutta valmistelua ja halusin tukea asukkaita tekemällä palautusesityksen. Esitys kuitenkin raukesi kannattamattomana. Idea ravintolasta on periaatteessa hyvä ja se aiotaan toteuttaa kansainväliseen tyyliin, laatua ja mukavuuksia arvostavalle asiakaskunnalle kuten toivon mukaan nyt valmistuva hotellikin. Siinä ei sinänsä ole mitään vikaa, päinvastoin mutta projektissa olisi voitu huomioida asioita paremmin. Kuten esim. paikka joka ei ole sopusoinnussa asemakaavan kanssa ja ääntä toistavat kiviseinät.

Halisiin ollaan tekemässä julkisivuremppaa Kardinaalinkadulle. Kyse näytti lupalistan mukaan olevan varsin mittavasta urakasta, mutta se oli ainoastaan jo myönnetyissä luvissa ja mua kiinnostaa todella, mihin suuntaan kaupungin vuokra-asuntokantaa ollaan kehittämässä ja pyysin lisätietoa. Harmittaa kun tällainen , mulle tärkeä asia, ei ollut esityslistalla. 

Toimialajohtaja oli tehnyt poikkeuspäätöksen Amiraalistonkatu kymppiin tulossa olevista kerrostaloista. Sinne haettiin paljon asemakaavasta poikkeavaa rakennusalan ylitystä. Asia oli esityslistallakin tuota poikkaripäätöstä aiemmin, mutta vedettiin pois eikä sitä siis käsitelty kokouksessa. Tuo Amiraalistonkadun kuvio kiinnostaa paljon, kun siellä on se nuorten työpaja Fendari joka tekee upeaa työtä syrjäytymisvaarassa tai muuten ongelmallisessa tilanteessa olevien nuorten kanssa. Se jäi kaavan jalkoihin. Asemakaavavaiheessa ei kuultu työpajan nuoria tai työntekijöitä laajasti. Nuorisovaltuustoa kyllä kuultiin ja sen lausunto kaavasta oli myönteinen, rakentamisen ja työpajatoiminnan radikaalien muutosten vaikutuksia työpajanuorten elämään ei sen lausunnossa käyty läpi. 

Liittyen viime aikojen karmeisiin uutisiin Ortodoksisen kirkon rapautumisesta ja Foijan loppumisesta, ja kun sitä minulta erikseen pyydettiinkin, pyysin kokouksessa kirjallista selvitystä kaikkien toriparkkityömaata ympäröivien rakennusten tilanteesta. Toivottavasti raportti ei ole sellaista luettavaa kuin pelkään. Mutta olen realistinen tyyppi. Nyt ei ole kyse pessimismistä vaan realismista, koska kaikki kauhuskenaariot mitä vaan on odotettavissa toriparkin rakentamisesta, ovat vain ja ainoastaan suoraa ja loogista seurausta päätöksestä.

Eva-Liisa Raekallio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti