keskiviikko 13. helmikuuta 2019

Miten toimivat V-S mielenterveyspalvelut seuraavina vuosina, pohdittiin 21.1. Vipu ryn tilaisuudessa Vimmassa. Ilta oli jatkoa vuosi sitten järjestämällemme tilaisuudelle, jossa pohdittiin myös turkulaista mielenterveyspalvelua. 

Keskustelussa projektipäällikkö Pekka Makkonen esitteli Tyksin yhteyteen v.2023 valmistuvaa uutta mielenterveysyksikköä. Ko. yksikköön pyritään rakentamaan tilat siten, että kynnys hoitoon hakeutumiseen madaltuisi ja tilat mahdollistaisivat yksilöllistä hoitoa. Samalla pyritään lisäämään yhdistysten tuomaa yhteisöllisyyttä. Odottavan aika on pitkä sanotaan, ja se koskee myös tätä palvelua: Uusi tila avautuu vasta neljän vuoden päästä ja vanhoja hoitopaikkoja suljetaan koko ajan. Tällainen oli mm. Halikon sairaala. Potilaspaikkoja on nyt äärimmäisen vähän jäljellä.

Vellu Saajala esitteli Itu ryn toimintaa ja todettiin, että olisi hyvä saada tämänkaltaista mielenterveyskuntoutustoimintaa tulevaisuudessa myös lähiöihin. Jukka Kärkkäinen kertoi Turun sote-lautakunnan kuulumisia ja totesi jatkuvan alibudjetoinnin vaikuttavan myös mielenterveyspalveluihin. Paikkoja ei vain kertakaikkisesti ole tarpeeksi tarvitseville eikä esim. mahdollisuuksia päästä psykoterapiaan ole riittävästi.

Jatkossa hoitoon pyritään enemmän avopuolelle ja paikkaluku laskee sairaanhoitopaikoissa. Tavoitteena on saada hajallaan olevat avohoitoyksiköt toimivaksi kokonaisuudeksi Tyksin uuteen sairaalaan.

Keskusteltiin aiheeseen liittyvän stigman poistamisesta. Liian monet kokevat edelleen oman tai läheisensä ongelmat rankasti leimaavina ja siksi hoitoon hakeudutaan ehkä liian myöhään tai ääritilanteissa.

Nämä ja muut illan aiheet nousivat esiin ma 28.1. valtuustossa taas esiin, kun käsittelemme syrjäytymisen ehkäisyä Turussa. Miten lähiöissä asuvat saavat palvelua ja kokevat yhteisöllisyyttä?

Riikka Oksanen

Tässä kuvia illasta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti