maanantai 11. maaliskuuta 2019

Raportti rakennus- ja lupalautakunnan kokouksesta 7.3.

Meillä oli asioina mm. viime viikon hirveä katupölytilanne, viime viikolla pöydälle saamani yliopistonmäen funkkistalon rakennuslupa, osoitteessa Puutarhakatu 41 sijaitsevan puutalon purkulupa, Linnanfältin rakentamista sekä hallinto-oikeuden päätös Turun eläinlääkäripalveluiden kilpailutuksesta. Ja kyllä, listalla oli myös lautakunnan Saksan matka.

Toriparkkityömaa nähtiin, yllätys yllätys, keskeiseksi pölyn lisääjäksi. Talviajalle ominainen inversioilmiö pahentaa työmaasta aiheutuvaa haittaa. Tilanteen parantamiseksi ei nähty olevan keinoja. Jotenkin toivotonta. En vielä kysynyt viime kokouksessa luvatun työmaavaikutusselvityksen perään,en halua kohtuuttomia vaatimuksia esittää muutenkin kiireisille. Mutta otan kyllä asian esiin mikäli selvitys ei ole seuraavan kokouksen asialistalla.

Varsinais-Suomen ELY-keskus oli jo syyskuussa 2017 antanut funkkistalosta vaarantamiskieltopäätöksen, jonka mukaan suojelutavoitetta vaarantavat rakennustyöt kielletään. No listalla oli uudistustöitä, eikä päätösehdotuksessa oltu eritelty ELY- keskuksen lausunnossa esiinnostettuja yksityiskohtia esim. räystäslinjan säilymisestä. Luvan hakija oli muuttanut suunnitelmia jonkun verran saadun palautteen pohjalta, mutta en voinut saatavilla olevan materiaalin perusteella vakuuttua siitä että suojeluarvot uudistustyössä toteutuvat täysin, myöskään siksi että Varsinais-Suomen ELY-keskus yksilöi lausunnossaan hakijan suunnitelmien ongelmakohtia. Tein hylkäysesityksen joka raukesi kannattamattomana.

Meille annetussa materiaalissa liittyen Portsan puutalon purkulupaan ei ollut palovaurioita esillä. Pyysinkin purkuluvan pöydälle ja lautakunnalle materiaalia, josta kohteen vaurioiden laajuus todella selviäisi. Emmehän voi myöntää purkulupia heppoisen materiaalin pohjalta. Asia on ollut vuosia käsittelyssä silloisessa kaupinkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnassa, rakennuslautakunnassa sekä kaupunginvaltuustossa ja - hallituksessa. Vasemmistoliitto ja vihreät ovat olleet suojelun kannalla. Perussuomalaisten Laakso kannatti torstaina pöytäämistä.

Viime kokouksessa hermoilemani Amiraalistonkatu kympin rakennustyöt Linnanfältissä eivät uhkaa Fendaria. Minusta työpajan nuorille ja työntekijöille pitää antaa aikaa poismuuttamisen suunnitteluun.

Saimme tiedoksi toimialajohtajan päätöksen Turun paljon julkisuutta saaneesta päätöksestä ostaa eläinlääkäripalvelut Evidensialta. Kilpailun hävinnyt Omaeläinklinikka vei jutun hallinto-oikeuteen, ja voitti!!!!! Turku hoiti kilpailutuksen väärin, se olisi pitänyt hoitaa EU- standardien mukaan. No olihan kilpailutuksessa paljon pielessä, kun perusteluna Evidensialta ostamiseen oli se etteivät Omaeläinklinikan palvelut voi olla hyvälaatuisia, koska ne ovat niin edullisia. No huh huh. Päätöksen mukaan Turku tyytyy hallinto-oikeuden päätökseen, ja kilpailutus käynnistetään uudelleen. Tämä on pidemmällä tähtäimellä toivon mukaan pienituloisten lemmikinomistajien voitto, jee!!!!

Lähdin kokouksesta etuajassa ehtiäkseni Turun Vasemmistoliiton kevätkokoukseen, joten en ollut paikalla kun lautakunta päätti lähteä Saksaan tutustumaan Hampurin hulevesijärjestelmään. En ole varma ehdinkö mukaan reissuun, mutta olen hyvin kiinnostunut mahdollisuudesta tutustua hulevesien puhdistusprosesseihin. Hulevesien kautta vesistöihin pääsee paljon myrkkyjä, kuten mikromuovia. Jos ajatellaan miten Saksa on ympäristöasioissa edelläkävijä niin tuulisähkön kuin luomunkin osalta, heillä on huomattavan paljon osaamista. Turun Sanomat uutisoi torstain kokousasioista ainoastaan matkasta, eikä esim. siitä miten lautakunta jätti huomiotta Varsinais-Suomen ELY- keskuksen vaarantamiskieltopäätöksen funkkistalon osalta, tai miten lautakunta jätti Portsan puutalon purkamisen pöydälle.

Rakennustarkastajan valinta sen kun mutkistuu. Nyt virantäyttöä edistämään on palkattu konsultti. Kysyin konsultin palkkaa ja miten pitkälle ajalle se jakaantuu, sain vastaukseksi että on tehty sopimus. Toivoin kuulevani tarkemmin suuruusluokasta, kymppitonnin luokkaa olisi konsultin palkkio. Turkuun ei näköjään saada palkattua rakennustarkastajaa Reima Ojalan tilalle ilman kallispalkkaisia konsultteja.

Meillä oli myös muutamia maisematyölupia, joissa talon vierustalla vuosia kasvaneet puut ovat yhtäkkiä muuttuneet vaarallisiksi. Vähän tiivistäen. Kyse lienee monessa tapauksessa siitä, että taloon on vastikään muuttanut ihmisä joita puut eivät miellytä ja sitten päädytään tekemään maisematyölupahakemus puunkaadosta. Joissakin hakemuksissa perusteltiin lupaa sillä että puista tulee neulasia ja ja huojuvat tuulessa. Kysyin jossain kohtaa retorisen kysymyksen, että mikäli tulee yllätyksenä millaisia puut ovat, miksi ostaa asunnon paikalta jossa on paljon puita.

Eva-Liisa Raekallio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti