perjantai 17. tammikuuta 2020 TIEDOTE

17.1., julkaisuvapaa heti

Palestiinalainen Gazasta ja israelilainen Jerusalemista kiittävät Anna Kontulaa

Anna Kontulan yritys murtaa Gazan saarto on kiinnittänyt paljon huomiota tiedotusvälineissä. Gazan palestiinalaisten ja miehitystä vastustavien israelilaisten ääni ei kuitenkaan ole saanut paljon huomiota.

Nyt kommentoivat Suomessa vierailevat Ahmed Abu Artema Gazasta ja Sahar Vardi Jerusalemista. He puhuvat Helsingissä, Tampereella ja Turussa ensi viikolla. 
Ahmedin kirjoitus Facebookiin kaksi vuotta sitten hashtagilla #GreatReturnMarch oli alku Gazan viikoittaisille paluumarssimielenosoituksille, joita hän on ollut mukana järjestämässä. Kymmenet tuhannet palestiinalaiset ovat kerääntyneet enimmäkseen väkivallattomiin mielenosoituksiin, jotka ovat olleet merkittävin käänne Gazassa vuosiin.

Sahar Vardi on American Friends Service Committeen Israelin ohjelman johtaja. Sahar on israelilainen aseistakieltäytyjä ja on toiminut nuoresta asti israelilaisissa militarismia vastustavissa ja suoran toiminnan ryhmissä. Nykyään hänen työnsä keskittyy Israelin miehityksen ja sotateollisuuden taloudellisiin puoliin kuten asevientiin.

Ahmed Abu Artema toteaa:

”Gazan palestiinalaiset arvostavat Anna Kontulan rohkeaa tekoa, joka auttaa kiinnittämään huomiota ihmisiin, jotka kärsivät ja kamppailevat vapaudesta ja ihmisarvoisesta elämästä.

Israel on 13 vuoden ajan järjestelmällisesti heikentänyt kahden miljoonan Gazan ahtaissa olosuhteissa asuvan palestiinalaisen elämän edellytyksiä. Kaksi kolmasosaa heistä on pakolaisia. Gazan uusi sukupolvi ei näe toivoa tulevaisuudessa, koska Israelin saarto on saanut aikaan maailman pahimpiin kuuluvat köyhyys- ja työttömyysluvut. YK:n raportin mukaan Gazasta on tullut ihmiselämälle kelvoton tämän vuoden alusta.

Gazan tilanne on kiireellinen. Gazan asukkaat tarvitsevat sitä, että Israelia painostetaan lopettamaan siviilien kollektiivinen rankaiseminen.”

Sahar Vardi sanoo:

”Suomalaisen kansanedustajan Anna Kontulan yritys rikkoa Gazan saartoa oli hyvin tärkeä. Se kiinnitti huomion kahteen asiaan: palestiinalaisten kammottaviin elinolosuhteisiin Gazassa Israelin saarron alla, ja kansainvälisen yhteisön osallisuuteen – osallisuuteen, jota Kontula tuli haastamaan.

Kansainvälinen yhteisö ei ole vain jättänyt painostamatta Israelia noudattamaan kansainvälistä oikeutta mitä tulee kollektiivisiin rangaistuksiin ja siviileihin kohdistuviin hyökkäyksiin, kuten Gazan suuren paluumarssin mielenosoittajien ampumiseen. Se myös aktiivisesti tukee Israelin miehityspolitiikkaa.

Maat, jotka ostavat asejärjestelmiä, joita Israel kehittää palestiinalaisten kustannuksella ja ’testaa tositoimissa’ Gazan asukkaisiin antavat Israelille syitä jatkaa tätä politiikkaa. Israelin puolustusministeri on merkinnyt Suomen kohdemaaksi aseviennin laajentamiselle. Kontulan teko on tärkeä viesti siitä mistä nämä aseet tulevat ja kuka maksaa hinnan niiden kehittämisestä.”

Sahar näkemykset heijastavat hänen kokemustaan juutalaisena ja israelilaisena:

”Juutalaiseen perinteeseen kuuluu vastuu olla ”valo kansakunnille” – hyvä esimerkki siitä, miten toimitaan oikein. Israelilaisena sydämeni särkyy kun yhteiskuntani lähettää toisille kansakunnille valon sijaan tulta, ja antaa esimerkin sortamisesta ja miehityksestä. Kaikki jotka vastustavat tätä politiikkaa ja ovat osa yleistä rasismin ja sorron vastaista liikettä ovat kumppaneitani, ja olen ylpeä olla osa samaa kamppailua heidän kanssaan.”

Anna Kontulaan kohdistuvat antisemitismisyytökset Sahar Vardi tuomitsee:

”Anna Kontulaa on syytetty antisemitismistä, koska hän protestoi Israelin rikoksia. On tärkeää sanoa, että hänen äänensä edustaa tismalleen vastakkaista kantaa.

Hänen äänensä sanoo kirkkaasti, että toiminta kollektiivista rangaistusta ja rotusortoa vastaan on osa laajaa rasismin vastaista liikettä, johon kuuluu myös antisemitismin vastustaminen.

Kyynisten antisemitismisyytösten käyttäminen aina kun joku uskaltaa arvostella Israelin politiikkaa ei ole vain äärimmäisen petollista, se on vaarallista.

Israelin hallituksen politiikan arvostelun samaistaminen juutalaisvihaan tarkoittaa tuon politiikan samaistamista juutalaisuuteen. Tämä on erittäin antisemitistinen väite, joka meidän pitää hylätä.”

Abu Artema ja Vardi puhuvat Helsingissä Rauhanfoorumi-tilaisuudessa maanantaina 20.1.. Tilaisuudessa puhuu myös kansanedustaja Erkki Tuomioja.

Tilaisuuden Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/485170575740081/

He puhuvat myös Tampereella keskiviikkona 22.1. pääkirjasto Metsossa kello 18 ja Turussa torstaina 23.1. ravintola Koulussa kello 18.

Ahmad Abu Artemaa on mahdollista haastatella 18.-24.1. ja Sahar Vardia 20.-23.1..

Haastattelupyynnöt ja lisätiedot: Syksy Räsänen, syksy.rasanen@iki.fi, puh. 045 635 7214.

Lisätietoa Ahmed Abu Artemasta ja Sahar Vardista (mukaan lukien kuvat) löytyy tilaisuuden tiedotteesta: https://www.icahd.fi/rauhanfoorumi-2020/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti