lauantai 18. tammikuuta 2020


EUn komissio esittää lyijyammusten kieltoa. Vipulaista väriä on mukana asiaa Suomen päässä valmistelevassa kemikaalineuvottelukunnassa, pj Raekallio kirjoittaakin aiheesta ympäristön ja ihmisten terveyden näkökulmasta tämän päivän Turun Sanomissa. 

Lyijykieltokeskustelussa huomioitava kokonaisuus

Turun Sanomien mielipidepalstalla on viime aikoina 29.12. ja 11.1. keskusteltu EUn komission ajamasta lyijyammusten kiellosta. Kirjoituksissa on tyrmätty kieltoesitys lainkuuliaisten metsästäjien ja ampumaurheilun harrastajien kiusaamisena, ja nähty sen olevan paljon melua tyhjästä. Lyijyn myrkyllisyys on kuitenkin ollut tiedossa jo vuosisatoja, ja onkin hyvin vaikeaa ja vastuutontakin perustella sen käytön jatkamista harrastustoiminnan vaikeutumisella. 
Helsingin yliopiston ympäristöekologian tutkijan Salla Selosen Hollolassa Hälvälän ampuraradalla tekemä väitöstutkimus vahvistaa, että lyijy häiritsee maaperän hajomisprosessia ja ravinnekiertoa. Lyijy ja muut raskasmetallit päätyvät ekosysteemiin ja sitä kautta ihmiseen, mm. monet kasvit keräävät raskasmetalleja itseensä. Lyijyn vaarallisuus on nähty tuoreeltaan myös Yhdysvalloissa Michiganin osavaltiossa, jossa  lyijy on pilannut ihmisten juomaveden.
Osallistuin viime syksynä Suomen valtioneuvoston asettaman, maamme ja EUn kemikaalilainsäädäntöä ja myös tätä lyijykieltoa valmistelevan kemikaalineuvottelukunnan kokoukseen, jossa mm. metsästäjät olivat esittämässä kantojaan komission esitystä vastaan. Ampumaurheilunkin tulevaisuudesta oltiin huolissaan, asia nähtiin korostetusti vain metsästyksen näkökulmasta. Minusta oli selvää, että lyijypitoisista ammuksista on tietenkin luovuttava ja pidin monta puheenvuoroa aiheesta. 
Asiasta äänestetään pian, ja monet poliitikot ovat rientäneet metsästäjien tueksi. Ympäristön ja ihmisten terveyden puolesta onkin toimittava nyt.

Eva-Liisa Raekallio
Kemikaalineuvottelukunnan varajäsen Suomen Luonnonsuojeluliiton mandaatilla

Turun ympäristönsuojeluviranomaisena toimivan rakennus- ja lupalautakunnan jäsen (vas.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti