maanantai 27. tammikuuta 2020

Kuulumisia torstain 23.1. rauhanfoorumista
Vipu ry oli mukana järjestämässä Rauha Palestiinaan-tilaisuutta viime torstaina 23.1.2020. Muut järjestäjät olivat Suomen Rauhanpuolustajat ja ICAHD Suomi. Kuvassa vieraamme Sahar Vardi ja Ahmed Abu Artema.


Tavoitteenamme Vipussa on jo vuosia ollut osallistua Gazan saarron purkamiseen ja alueen rauhanomaiseen kehitykseen tähtäävään toimintaan täällä Suomessa. Olemme järjestäneet asiasta useita keskusteluja ja jopa solidaarisuuspurjehduksen vuonna 2015 Ship to Gazan kansainväliselle purjehdukselle.
Tämänkertainen tilaisuus Koulu-ravintolassa oli erittäin onnistunut ja tässä muutama huomio vieraiden, Sahar Vardin ja Ahmed Abu Arteman, puheenvuoroista ja siitä seuranneesta keskustelusta.
Saharin puheenvuoro keskittyi pääosin Israelin miehityspolitiikkaan ja hän totesi mm., että Israel tarvitsee palestiinalaisalueiden miehityspolitiikkaa ja operaatiota itsessään aseteollisuutensa näyteikkunana.

Israel piirittää Gazaa maalta, mereltä ja ilmasta. Operaatio on heille tärkeä asekaupan edistämisen välineenä. Viimeisimmät asekeksinnöt voidaan testata autenttisesti ja todistaa niiden kelvollisuuden mahdollisille ostajille. Suomi kuuluu näiden ostavien maiden jokkoon, ja Sahar toivoikin meiltä poliitikkojen painostusta asiassa. Suomen asekauppa Israelin kanssa on jopa lisääntymässä ellei asialle tehdä jotain.

Ahmed oli huolissaan suljetun Gazan tulevaisuudesta ja etenkin nuorten jaksamisesta. Heillä ei ole paljon tulevaisuuden näkymiä ja 70% nuorista on työttöminä. Gazan terveydenhoito ei toimi, juomavettä on rajoitetusti jne. Ahmed Abu Artema on käynnistänyt rauhanomaisia Suuri Paluu -marsseja rajan yli. Näitä järjestetään joka perjantai.
Jotain haaveita paremmasta täytyy olla, ja ihmiset haaveilevat pääsevänsä takaisin omiin koteihinsa ja alueille, jotka Israel on miehittänyt.
Hän toteaa, niin kuin Saharkin, etteivät israelilaiset ihmiset ole ongelma, vaan järjestelmä, joka perustuu miehitykseen, karkoitukseen ja apartheidiin.

Lisää heidän, Saharin ja Abun mielipiteistä, voi lukea Kansan Uutisten 21.1. netti-lehdestä. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti