lauantai 17. marraskuuta 2018

Raporttia rakennus- ja lupalautakunnan kokouksesta 1.11.

Meillä oli asialistalla mm. toriparkkityömaan meluilmoitus, Kurjenmäen alueen kerrostalomuutosten rakennuslupahakemus, hoivakodin ja päiväkodin yhdistäminen vanhoilla kotikulmilla Paltassa, satamaan tulevan Harppuunan Majakka -alueen rakentamisen aikainen laajennus, ja kysyin myönnetystä maisematyöluvasta. 

Toriparkin rakentamisessa on alkanut uusi vaihe. Tästä kirjoitinkin jo tossa joku aika sitten naamakirjassa. Tässä otan esiin vaan sen etten ole yllättynyt siitä miten epämääräisillä suunnitelmilla toriparkki etenee, niinhän se on alusta asti mennyt. Olen myös pettynyt siihen, ettei ole olemassa sen parempia suunnitelmia torin ympäristön ja keskustan asukkaiden ja siellä työskentelevien suojaamiseksi melulta, kuin käytännössä paaluttamisen keskeyttäminen, eikä valmiutta hillitä kuorma-autorallin jälkien siivoamisesta turkulaisille tulevia kustannuksia. Puhumattakaan siitä että ilmastonmuutoksen seurauksena lisääntyvien talvisateiden vaikutus olisi millään lailla nähty etukäteen. Me ei tosiaan käsitelty kaupunginhallituksen naurettavaa päätöstä kustantaa toriparkin rakentamisen aikaista asiakaskatoa paikkaava 125 000 euron ilmainen keskustapysäköinti joulun ajaksi.

Listalla oli tosiaan myös Kurjenmäen sairaalaalueen muuttuminen asuinkäyttöön, lupa tuli edelliseen kokoukseen päätettäväksi ilman mitään materiaaleja (!?!?) pyysin pöydälle ja sain. Alueen toteutusta on viety hyvin eteenpäin yhdessä museoviranomaisten kanssa, on kenties oivallettu että asukkaat arvostavat perinteitä kunnioittavaa rakentamista ja ovat myös valmiita sellaisesta maksamaan. Se on argumentti jonka ymmärtää useampi, kuin jos ottaisi esiin yksinomaan kulttuurihistoriallisen itseisarvon. Alueen kaavahan oli ollut lautakunnassa lausunnolla ja olin 2.11.2017 kokouksessa esittänyt mm. asukaskuulemisen järjestämistä jolloin maankäyttö- ja rakennuslakia olisi täysimääräisesti noudatettu. Esitys raukesi kannattamattomana. 

Oli todella nostalgista nähdä listalla rakennuslupahakemus Paltassa tehtävästä päiväkodin ja hoivakodin yhdistelmästä. Asuimme tosiaan siinä ihan vieressä vuosikaudet, ja kuljin lukemattomat kerrat päiväkodin ohi. On ihan järkevää yhdistää toimintoja.
Harppuunan majakan asian lupaehdoissa oli todettu, että rakentamisen voi aloittaa ennen lupapäätöksen lainvoimaisuutta. Ihan periaatetasolla ihmettelen aina näitä ja kysyin kiireen perusteluista. No siellä rakennetaan koko ajan. On todella hienoa että aurinkopaneelit ovat valmiina tässäkin suunnitelmassa, mahtavaa :)

Hirvensalossa Haarlaan oli tehty syyskuussa poikkeuspäätös joka tuplaa asuntojen ja parkkipaikkojen määrän tontilla, kannatin vihreiden Markkasen esitystä luvan pöytäämisestä edellisessä kokouksessa ja nyt hänen esitystään asuntojen pienemmästä määrästä. Tontille on tungettu ihan liian paljon. Esitys hävisi 8-3. Perussuomalaisten Laakso oli kolmas. 

Pitkämäessä oli annettu lupa 21 puun kaatamiseen. Kysyin perusteluja; rakennussuunnitelmat. Ookoo...

Eva-Liisa Raekallio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti