maanantai 26. marraskuuta 2018


Vipu on huolissaan turkulaisten arjesta.

Viherpunainen vasemmisto ry:
Turkulaisten ahdingolle loppu

Turun kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 12.11.2018 Turun budjetista vuodelle 2019. Kokous oli tämän vuoden tärkein, siinä päätettiin kunnan talousarvio seuraavalle vuodelle. Pohjaksi valtuuston kokoukselle oli Turun kokoomuslainen kaupunginjohtaja Minna Arve tehnyt omat esityksensä eri lautakuntien omille talousraameille.

Kaupunginjohtajan budjettiesitys oli kymmeniä miljoonia alijäämäinen, myös sosiaali- ja terveyspuolen sekä sivistystoimen osalta. Esityksen toteutuminen tarkoittaa leikkausten jatkumista, kun toimialojen menot ylittävät niille varatut rahat. Tässä ei ole mitään poikkeuksellista; toimialat laitetaan kulukuurille ja loppuvuodesta ollaan ehkä saatu alijäämäinen budjetti riittämään. Todennäköisesti tuolloin ollaan rakennettu alibudjetoimalla tarvetta jälleen uusille menoleikkauksille, ja tämä vaatii yhä uusia uhrauksia jo valmiiksi uupuneilta kunnan työntekijöiltä.

Samaan aikaan Turussa tyypillinen yhteisten verorahojen tuhlaaminen reippaasti yli budjetin paukkuviin rakennushankkeisiin jatkuu. Tähän pohjattomaan kaivoon ollaan kyllä kaatamassa turkulaisten rahat, mutta ihmisten arkeen ja palveluihin ne eivät sitten enää riitäkään. 

Turun vasemmistoliitto oli mukana puolueiden budjettineuvotteluissa, joiden tavoitteena oli löytää budjettisopu eli se etteivät puolueet toisi omia esityksiään nk. yhteisen paperin lisäksi valtuustoon. Nythän mitään ryhmien välistä pakkosopimusta ei ollut, takana oli vaalivoitto ja sen myötä mahdollisuus vaatia meidän linjamme mukaisia tavoitteita. Kokoomus, vihreät ja demarit saivat mieleisiään lisäyksiä yhteiseen paperiin. Oli selvää, etteivät meidän vasemmistolaiset leikkauksia vastustavat esityksemme menisi läpi. Turkulaisten ahdingolle on kuitenkin saatava loppu ja tavoitteet asetettava sen mukaan.

Turun vasemmistoliiton budjettiesitykset sovitaan budjettiseminaareissa, johon kaupungin luottamustehtävissä toimivat lautakuntien jäsenet tuovat omat esityksensä. Esitykset on niissä yhteisesti hyväksytty valtuustoryhmämme esityksiksi. Tämän vuoden seminaari pidettiin marraskuun alussa. Budjettiseminaaripaperissa oli alunperin viitisentoista tavoitetta.

Valtuuston kokoukseen 12.11. päätyi vain osa budjettiseminaarin esityksistä osan ryhmästä halutessa karsia tavoitteitamme. Puuttuvat esitykset tehtiin Riikka Oksasen, Johannes Yrttiahon ja Elina Sandelinin toimesta. Alpo Lähteenmäki äänesti näiden mukana. Sasu Haapanen kannatti lisämäärärahoja varhaiskasvatukseen. Kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsenet Oksanen ja Aki Haapanen olivat ottaneet aiemmin esille, että ensi vuonna tarvitaan lisämäärärahoja varhaiskasvatukseen käyttövaroihin. Henkilökunta on uupunut ja päiväkotiryhmiin on tulossa lisää lapsia, jo viisivuotiaiden ilmaisen varhaiskasvatuksenkin vuoksi. Tämä oli aivan välttämättä otettava esityksissä huomioon.

Siksi Elina Sandelin esitti lisäystä kaupungin omaan varhaiskasvatukseen, panostusta henkilökunnan palkkaamiseen ja palkankorotuksiin sekä laitoshuoltajiin (1 milj. euroa). Viherpunaisen vasemmiston kaupunginvaltuutettu Riikka Oksanen esitti itse valmistelemaansa lautakuntaselvitykseen pohjautuvaa toisen asteen oppimateriaalien maksuttomuutta johon siirryttäisiin asteittain. (3,5 milj. euroa). Tätä oli myös Turun Vasemmiston puheenjohtaja Jaakko Lindfors esittänyt aiemmin valtuustoaloitteena. Hän äänesti tyhjää.

Oksanen esitti myös luopumista Turun kaupungin vuokratalojen, TVT Oy:n, tavoitteesta myydä 20-80 asuntoa vuodessa. Oksanen esitti samalla lisäystä työllisyysmäärärahoihin, tämä kompensoitaisiin työmarkkinatuen kuntaosuuden vastaavalla vähenemisellä, (1 milj. euroa). Lisäksi Yrttiaho esitti ratkaisua esitettyjen budjettilisäysten kompensoimiseksi. Hän esitti verotuloarvion korotusta, joka muodostuu kunnan tulo- ja yhteisöverojen kasvamisesta (5 milj. euroa).

Turku hassaa miljoonakaupalla yhteisiä rahoja erilaisiin silta- ja funikulaarihankkeisiin, kyse oli nyt suhteellisen pienistä, mutta sitäkin tärkeämmistä lisäyksistä. Valtuuston äänestyksessä suurin osa Vasemmistoliiton valtuutetuista ja paikalla olleista varavaltuutetuista äänesti tyhjää näistä yhteisessä budjettiseminaarissa perinteiseen tapaan sovituista muutosesityksistä, vaikka muuten Vasemmistoliiton esitykset saivat kaikkien tuen.

Suomi tarvitsee kevään vaaleissa uuden suunnan, oikeudenmukaisen ja inhimillisen, vasemmistolaisen suunnan. Ihmisten köyhyys ja ahdinko ovat jatkuvasti lisääntyneet ja muutoksen saavuttamiseen tarvitaan toimia myös paikallistasolla. Täällä turkulaiset haluavat luottaa siihen, että Vasemmistoliitto voi tehdä heidän arjestaan paremman, siihen että puolue on valmis taistelemaan köyhien ja pienituloisten puolesta. Olisi erittäin tärkeää, että kaikki päätökset tukisivat tätä tavoitetta.

Asiaa puidaan Turun Vasemmistoliiton tuoreessa radio-ohjelmassa Vasen suora.

https://m.mixcloud.com/RadioRobinHood/vasen-suora-/

Lisätietoja:

Eva-Liisa Raekallio
Puheenjohtaja
Viherpunainen vasemmisto ry
puh. 040-2473913
sposti. eva-liisa.raekallio@turku.fi

Riikka Oksanen
Kaupunginvaltuutettu (vas)
puh. 040-5119705
sposti. riikka.m.oksanen@turku.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti