keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

Raportti rakennus- ja lupalautakunnan kokouksesta 16.4.

Tässäpä tätä rapsaa edellisestä kokouksesta ensin, sen jälkeen rapsa tämän päivän kokouksesta. Etänä kokoustaminen alkaa sujua.

Asioina olivat 16.4. mm. ympäristönsuojelun valvontaraportti viime vuodelta, asiaa Turun seudun ilmanlaadusta, päiväkoti Portsan reunamalle ja sen myötä puunkaatoa, ja myönnetyissä luvissa vesivahingon myötä tuhoutuneiden ravintolatilojen uusimista Thaliassa.

Mönkijöilläajelu Turun luonnonsuojelualueilla on varsinainen riesa ja sitkeä sellainen. Nyt sellaista on rekisteröity myös Ruissalossa. Pomponrahkan syrjäisellä suoalueella lentoaseman kupeessa se on ollut vaivana kauemmin. Kysäisinkin kokouksessa tarkemmin toimista siihen puuttumiseksi. 

Olin järkyttynyt kun puolitoista vuotta sitten retkeilimme Vs Vasemmistoliiton ympäristöjaoksen porukalla Pomponrahkalla ja näimme rajut mönkijänjäljet, en oikein tiennyt miten asiaan voisi puuttua. Nyt on parempi olo sen osalta kuultuani, että rajavartiolaitos tulee auttamaan luonnonsuojelualueiden valvonnassa. Ympäristönsuojelun resurssit ovat kuitenkin rajalliset. Erinomaista. Luonnonsuojelualueiden kunnioittaminen luontuu varmaan jatkossa helpommin kun valvontakaliiberia kasvatetaan.

Turun ilmanlaatu erosi kuluneena talvena aiemmista paljolti sen osalta, ettei pakkasen seurauksena saatavaa inversiota ja ilmanlaadun rajua heikkenemistä ilmennyt. Kovin hyvää ilmanlaatu ei silti ollut, ettei sentään kehuskelemaan kannata ryhtyä. Kevään osalta uumoilen, että pienentyneet liikennemäärät heijastuvat ilmanlaatuun positiivisesti.

Portsan reunalle on nyt tulossa päiväkoti. Se rakennetaan taas puiden kustannuksella. Kokouksessa kysyttiin, olisiko komeat vanhat puut voitu säilyttää ja voisiko ne ottaa vielä huomioon. Ei voitu. Kyse on helposti siitä, ettei rakennuksia lähtökohtaisesti suunnitella ympäristönsä puiden säilymisen ehdoilla tai edes niin, että jo olemassa oleva puusto olisi riittävällä tavalla mukana suunnittelussa.

Kysyin myönnetyissä luvissa tuosta Thalia- asiasta, koska mieleen tuli nopsaan se, onko kyse Foijan alakerrasta joka meni pilalle toriparkin rakennustöiden yhteydessä. Halusin tietää, onko kyse Foijasta ja kuka maksaa korjauksen, voisiko sen selvittää. Tässä vedottiin, ettei se kuulu lautakunnan tehtäviin.

Kysyin myös rakennusvalvonnan henkilöstön jaksamisesta nyt korona-aikana.

Eva-Liisa Raekallio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti