tiistai 11. syyskuuta 2018


Raporttia lukio- ja ammattiopetusjaoston 4.9. kokouksesta

Kokous pidettiin Työväenopiston tiloissa ja meille esiteltiin aluksi tätä vapaan sivistystyön hienoa oppilaitosta, sen toimintaperiaatteita ja syksyn opetussuunnitelmia. Olin pyytänyt kokoukseen ylimääräisenä asiana selvitystä Turun lukioiden ryhmäkokoasiasta, sillä suuret oppilasryhmät ovat puhuttaneet turkulaisia taas kerran.

Saimme lukiokoulutuksen palvelualuejohtaja Esko Heikkoselta alustavaa selvitystä Turun lukioiden tilanteesta, mutta tarkempi analyysi ryhmien suuruuksista ja syistä siihen luvattiin seuraavaan jaoston kokoukseen. 

Lukioiden opetusryhmät saattavat olla hyvinkin suuria, yli 40 henkeä, ja selvää on, ettei sellainen ryhmä voi toimia pedagogisesti oikein. Tarvitsemme lisää tietoa siitä missä ryhmät floppaavat ja ryhmien kokoon täytyy tehdä muutoksia. Kyse on tietenkin rahasta ja siitä voidaanko ryhmiä pienentää ja jakaa. 

Lukiopuolen budjettiin ei suuria lisäyksiä ole viime vuosina tehty. Yksi tarpeellinen lisäys tehtiin vuosi sitten ja siten saatiin täytettyä yksi erityisopettajan tarpeellinen virka. Tähän ryhmäkokoasiaan voi kaupunginvaltuusto puuttua ensi vuoden budjetissa. Toisaalta on niin, että turkulaiset erikoislukiot syövät tästä budjetista oman osansa ja tämä asia tulisikin jatkossa tasa-arvomielessä huomioida lukioresursseja rahoitettaessa. 

Ajankohtaisena esiin, oli kaupungin yllättävä linjaus (kaupunginhallituksessa) siitä, että Konserttitalo ja sen viereinen Ammatti-instituutti menisivät nk. kiinteistökehitykseen eli niiden myyntiä aletaan valmistelemaan.On aivan kestämätöntä, että kasvatus- ja opetustoimi ei ole ollut mitenkään valmistelemassa asiaa, vaan taas mennään näin eli opetuksen tilakysymykset tuodaan yllättäen esiin ja valmistelu on tehty ilmeisesti kaupungin johdon ja kiinteistöpuolen visioita seuraten.

Aiheeseen perehdytään kasvatus- ja opetuslautakunnassa vasta sen jälkeen (ties milloin), kun merkintä myyntiin valmistelusta on jo hyväksytty kaupunginhallituksessa. Opetus ammatti-instituutissa on hyvin menestyksellistä ja tarpeellista. Muutto uuteen tilaan hankaloittaa jatkossa opetusta aivan varmasti. Ja aina siitä tulee lisää kulujakin.

Palvelupäällikkö Hannu Immonen ei ollut paikalla kokouksessa ja tämäkin asia saa lisävalaistusta seuraavassa jaoston kokouksessa.

Toimin lukio- ja ammattiopetuksen jaoston puheenjohtajana tämän vaalikauden ja kerron näistä ja muusta jatkossa lisää.

Kaunista syksyä!

Riikka Oksanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti