tiistai 27. maaliskuuta 2018

Tässä kevätkokouksen hyväksymä upea kannarimme, joka lähti justiinsa myös medialle :)


Viherpunainen vasemmisto ry
Kevätkokouksen 27.3.2018 kannanotto

Raitiotie tuo liikkumisen vallankumouksen Turkuun

Ilmastonmuutostavoitteet, talouskasvu ja onnistuneet esimerkit Pohjoismaissa velvoittavat Turun tekemään harppauksen joukkoliikenteen kehittämisessä. Valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteidenkin mukaan kaupunkiseuduilla, myös Turun seudulla, on varmistettava henkilöautoliikennettä vähentävä sekä joukkoliikennettä, kävelyä ja pyöräilyä edistävä liikennejärjestelmä. 

Liikenteen toimivuus ja keskustan hyvä saavutettavuus kaikilla kulkutavoilla – myös autolla – voidaan turvata vain, jos ruuhkautumista hillitään lisäämällä jalankulun, pyöräilyn ja joukkoliikenteen mahdollisuuksia. Tämä tarkoittaa kestäviä raitiotievalintoja. Föli on ollut hyvä joukkoliikennettä edistävä alueellinen, uusi järjestelmä ja lisännyt joukkoliikenteen käyttäjämääriä. Suunta on hyvä, muttei riittävä.

Liikenteen päästöt ovat suuri rasite ilmastolle

Ratikka on sähköllä kulkeva, ekologinen kulkuneuvo. Sen kapasiteetti on moninkertainen busseihin verrattuna. Joukkoliikenteen käyttäjien määrä moninkertaistuu ratikoiden myötä kaupungeissa, koska ne ovat esteettömiä, luotettavia, turvallisia ja ekologisia. Ratikoiden kestävyyskin on moninkertainen busseihin verrattuna: raitiovaunun ikä on n. 40 ja bussien n. 10 vuotta. 

Raitiotie vähentää suuresti yksityisautoilua, sillä autoilijoiden on todettu siirtyvän mieluummin ratikoiden käyttäjiksi johtuen mm. niiden matkustusmukavuudesta verrattuna busseihin. ”Superbussit” eivät siis ole ratkaisu tästäkään näkökulmasta katsoen. Ratikoiden vaihtoehdoksi suunniteltuja ”superbusseja” ei ole edes valmistettu yhtään kappaletta, joten faktat puuttuvat tällaisesta vertailusta.

Raitiotie keskittää yhdyskuntarakennetta

Hajautunut yhdyskuntarakenne on kallis, yksipuolinen ja ympäristölle haitallinen, ja siksi raitiotie on hyvä valinta. Raitiotiellä on suuri merkitys kaupunkikehitykselle, se tuo kasvua kaupungin taloudelle ja kaupunkikehitykselle. Kokemusten mukaan raitiotielinjaston vaatiman infrastruktuurin rakennusvaiheella on paikallisesti suuri työllistävä vaikutus ja lisäksi Suomessa rakennettavat vaunut työllistävät merkittävästi. Turku on sitoutunut vähentämään yksityisautoilua. Positiiviset ja onnistuneet kokemukset Pohjoismaissa kannustavat satsaamaan tulevaisuuteemme raiteilla.

Turun Vasemmistoliiton puolueosasto
Viherpunainen vasemmisto ry

Tilannepäivitys 3.4.2018: Kannanotto julkaistiin Aamuset- kaupunkilehdessä 27.3.2018

http://www.aamuset.fi/mielipide/3893504/Mielipide+Raitiotie+tuo+liikkumisen+vallankumouksen+Turkuun 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti