torstai 22. maaliskuuta 2018

Raportti rakennus- ja lupalautakunnan kokouksesta 22.3.

Tänään oli oikein kiinnostava päivä rakennus- ja lupalautakunnassa. Ensin meillä oli katselmus Medisiina D- rakennukseen, sen jälkeen lautakunnan kokous jossa esillä oli mm. Telakkarannan louhinta- asia, Kakolan vankilarakennuksen muuttaminen hotelliksi, asukkaiden toivomus kotinsa ympäristöä häiritsevien työmaaparakkien poistamisesta, puunkaato täältä Varissuon metsästä sekä Juslenian uudisrakennus. Minua ihmetytti jo materiaaleja lukiessani, että päätösehdotuksessa oli todettu miten Museokeskuksen lausunto on huomioitu suurimmaksi osaksi, mutta lausuntoa ei ollut saatavilla että olisin voinut tulla itse samaan johtopäätökseen. Asia pöydättiinkin. 

Oli samaan aikaan hienoa kuulla, miten rakennukseen asennetaan jopa enemmän aurinkopaneeleita mitä energiakonsultin laskelmat ehdottivat :) Arkkitehti ei osannut vastata tarkkaan siihen, miten suuri osa sähkökapasiteetista saadaan katettua aurinkopaneeleilla. Kuulemma hyvin iso osa, mahtavaa! Jätin kokouksessa myös lautakunta-aloitteen, ensimmäisen laatuaan, liittyen Kakolan jätevedenpuhdistamon puhdistuskapasiteetin parantamisesta huomioimaan muös mikromuovit ja kemikaalit. Oli todella kivaa kuulla, että aloite meni valmisteluun, jee :)

Katselmuksessa pääsimme näkemään uudenuutukaisen lääketiederakennuksen oikeastaan katosta lattiaan. Esittelyssä höristin korviani, kun kuulimme miten rakennus on maksanut 71 miljoonaa, mutta rakennusvaiheessa sitä ei kuitenkaan huputettu. Toki pitää miettiä miksi tästä kosteusvaurioita ennaltaehkäisevästä toimenpiteestä säästettiin, kun kuitenkin pidettiin tärkeänä turvata helikopterin turvallinen laskeutumisalusta ja siihen satsattiin saman verran mitä huputtamiseen olisi mennyt. 

Mitä olen ymmärtänyt, huputtamisesta säästetään yleisesti vielä tänäkin päivänä vaikka rakennusten kosteusvaurioista ja homeongelmista saadaan lukea miltei päivittäin. Toisaalta aina kun kuulee miten laajasti on käytetty alihankintafirmoja, huolestuttaa kun muistaa Impivaaran uimahallin tapauksen. Toivottavasti vastaavilta ongelmilta nyt vältytään...Upea rakennus on ilman muuta kyseessä, näistä kuvista selviää minkätyyppisiä näkymiä ja korkeuseroja sieltä löytyy. 

Olin valmistellut esityksen Telakkaranta-asiaan, jossa puutuin siihen miten nyt oltiin myöntämässä maisematyölupaa, vaikka päätösehdotuksen mukainen toimenpide edellyttäisi asemakaavanmuutosta. Puheenvuoro annettiin ensin kokoomuksen Tarvaiselle, joka teki esityksen asian palauttamisesta valmisteluun asemakaavan vastaisena. Kannatin tietenkin,ja lautakunta oli yksimielinen palauttamisesta. Nyt oli tärkeintä, ettei asemakaavan vastainen ja asukkaiden vastustama vaihtoehto toteutunut. Hienoa että olimme yksimielisiä! Laitan tekemäni esitykset ja lautakunta-aloitteen blogiin.

Kakolaan ollaan tosiaan toteuttamassa luksushotellia. Olemassaolevat suunnitelmat ottivat jo erittäin hyvin huomioon Museokeskuksen kannan alkuperäisen arkkitehtuurin säilyttämisestä. Rakennuttaja on sama joka on toteuttanut Littoisten Verkatehtaan alueen ja linnan remontin. Alue on ilo silmälle kun kesäisin käyn paljon Littoistenjärvellä, ja minulla on siltä pohjalta usko rakennustyön tyylitajuiseen ja perinteitä kunnioittavaan toteutukseen myös hotellin osalta. Minähän esitin viime kesänä Hotelli Seurahuoneen remontin toteuttamista täysin Museokeskuksen lausunnon mukaisesti vedoten juurikin siihen, että hotellivieraat arvostavat varmasti traditionaalista ja arvokasta, tyylikästä hotellia ja ovat valmiita kokemuksesta maksamaan. Esitys löytyy blogista sekin. Minun olikin helppo kannattaa vihreiden Wessmanin esitystä tämän hotelliremontin toteutustavasta samoin perustein. Koska kannatin esitystä, se meni äänestykseen mutta hävisi äänin 9-4. En ole kuitenkaan myrtynyt.

Kävimme alkuvuodesta lautakunnan kanssa tekemässä katselmuksen Munkkionkujalle Jaanintien varteen, jossa asukkaat ovat syystäkin kyllästyneet näköalansa pilaaviin työmaaparakkeihin, jotka ovat seisseet jo vuosia alueen keskellä ja näöstä päätellen juurtuneet maahan. Jouduin silloin poistumaan kokouksesta ennen kohdan käsittelyä, ja asukkaiden toimenpidepyyntö oli hylätty. Olikin todella hyvä, että asukkaat olivat tehneet oikaisuvaatimuksen hylkypäätöksestä ja se oli tämän päivän kokouksen asialistalla niin että pääsin osallistumaan kohdan käsittelyyn. 

Tein oikaisuvaatimusta kannattavan esityksen, ja samoihin Turun kaupungin rakennusmääräyksiin ja maankäyttö- ja rakennuslain pykälään vedoten esitin, että lautakunta esittää parakkien poistamista. Perussuomalaisten Laakso kannatti esitystäni, ja siitä siirryttiinkin kokoustauolle. Sen jälkeen kokoomuksen Karlsson teki pöytäämisesityksen, joka sai enemmän kannatusta kuin suora esitys parakkien poistamisesta asukkaiden toiveen mukaisesti. Teen esityksen taas ensi kokouksessa.

Vähän hätkähdytti kun täällä Varissuolla meidän paikallisten suosimalla virkistysalueella oli annettu puunkaatolupia aika paljon tietyltä paikalta. Yhtenäinen metsikkö rikkoutuu. Kuultuani taloyhtiön perusteet ymmärsin mistä oikein tuulee. Onhan paikka toki pimeä, korkeat puut varjostavat paikoin aika paljon ja on puolensa myös lisääntyvällä valolla, lapset näkevät leikkiä paremmin. Ennemmin näen lasten leikkivän metsässä, kuin että metsää vältellään pimeyden takia.

Lautakuntaraportilla on pituutta taas kerrakseen, laitan lautakunta-aloitteen erikseen.

Eva-Liisa Raekallio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti