sunnuntai 16. lokakuuta 2016


Tiedote
14.10.2016
Julkaisuvapaa

VAS Andersson keräsi suomalaisten kokemuksia subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisesta:
Päivähoito-oikeuden rajaaminen ajaa perheitä ahdinkoon

Hallitus ajoi viime vuoden loppupuolella läpi subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittamisen. Sen seurauksena kunnat ovat elokuun alusta lähtien voineet päättää varhaiskasvatusoikeuden rajaamisesta 20 tuntiin viikossa, mikäli vanhemmat eivät työskentele tai opiskele päätoimisesti. Rajaus koskee siten perheitä, joissa toinen vanhempi on esimerkiksi työtön tai kotona hoitovapaalla.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson keräsi sosiaalisen median kautta suomalaisten kokemuksia siitä, miten päivähoito-oikeuden rajaus vaikeuttaa tavallisten suomalaisten perheiden arkea. Anderssonille lähetetyt kokemukset ovat surullista luettavaa.

– Harva hallituksen linjaus hankaloittaa näin suoraan ihmisten arkielämää. Päivähoito-oikeuden rajaus vaikeuttaa paitsi perhe-elämän pyörittämistä, myös työnhakua ja keikkatöiden tekemistä. Rajaus lisää joustamattomuutta, eikä vastaa perheiden ja lasten todellisia tarpeita, Andersson sanoo.

Anderssonin keräämissä kokemuksissa oululainen odottava äiti kertoo tuntemuksistaan kahden lapsen hoitamisesta:
“Avomieheni jätti minut yllättäen kuukausi sitten, joten vauvan syntymän myötä minusta on tulossa 2 pienen lapsen yksinhuoltaja. Esikoispoikani päivähoito-oikeus kapenee vauvan myötä 20h/viikossa ja luulen, että mielenterveyteni ja kestävyyteni alkaa olemaan melkoisella koetuksella. Kokemuksesta tiedän sen vauvaelämän rankkuuden.”

Lahdessa rajaus on johtanut uusiin ryhmäjakoihin: 
“Vanhempainillassa selvisi, että työttömien lapset ovat omassa ryhmässä ja niillä ei ole esim. aamupiiriä, eivätkä hoitajat ehdi leikkiä/askarrella työttömien vanhempien lasten kanssa yhtä paljon kuin työssäkäyvien vanhempien lasten kanssa. Hoitajat selittivät sen sillä, että osa-aikaiset lapset on niin eri-ikäisiä että niille on vaikea keksiä yhteistä tekemistä.”

Akateeminen pätkätyöläinen odottaa kauhulla paluuta työelämään toisen lapsen syntymän jälkeen:
”Vaikeaa tulee olemaan yhtälö, jossa työpaikka (oletettavasti sijaisuus) selviää luultavasti muutaman päivän/viikon varoitusajalla, mutta ennen paikan varmistumista meillä ei ole mitään mahdollisuutta saada hoitopaikkaa pienemmälle pojalle eikä senkään jälkeen välttämättä samasta paikasta kuin isoveljelle. Ilman ko. rajausta pikkuveljen kanssa päiväkotiura voitaisiin aloittaa kevyenä laskuna ja paikka olisi jo jotenkin tuttu jos/kun minä saan yllättäen opettajan töitä. Käytännössä ko. rajaus blokkaa minulta lyhyempien sijaisuuksien tekemisen täysin.”

– Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen kirjoitti Helsingin Sanomissa (7.10.) varhaiskasvatuksen tärkeydestä, mutta unohti mainita, että nykyinen hallitus on heikentänyt sitä useilla päätöksillä. Päivähoito-oikeuden rajaamisen lisäksi ryhmäkokoja on kasvatettu ja ensi vuodelle on luvassa varhaiskasvatusoikeuden poistaminen esikoululaisilta. Grahn-Laasosen kirjoitus oli häikäilemättömän epärehellinen, Andersson sanoo.

– Subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta luopuminen rajoittaa perheiden valinnanvapautta varhaiskasvatuksen järjestämisessä. Perheet osaavat itse parhaiten arvioida, mikä varhaiskasvatuksen muoto ja pituus perheen elämäntilanteeseen sopii. Kaikille perheille on taattava elämäntilanteesta riippumaton kokopäiväinen varhaiskasvatus, Andersson vaatii.

Liitteenä Li Anderssonin sosiaalisen median kautta keräämiä suomalaisten perheiden kokemuksia subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisen vaikutuksista. Perheiden yhteystietoja voi mahdollisia haastatteluja varten pyytää Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän tiedottajalta, p. 050 322 6554.

Lisätiedot:

Li AnderssonVasemmistoliiton puheenjohtaja
p. 09 432 3007

Perttu Iso-Markku
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän tiedottaja
p. 050 322 6554


---
Perttu Iso-Markku

Eduskuntaryhmän tiedottaja | Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä
Riksdagsgruppens informatör | Vänsterförbundets riksdagsgrupp
Parliamentary Group Press Officer | Left Alliance Parliamentary Group


puh. | tlf. | ph. +358 (0) 50 322 6554

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti