perjantai 14. lokakuuta 2016

Ja tässä toinen Uusi Päivä-lehden artikkeli.

Onnen Fortunaa ei pidä myydä


Turku saa keskustaan uuden  ylpeyden aiheen, Onnen jumalattaren helmen, jos suunnitelma Fortunan pihakorttelista toteutuu.Tarkoituksena on luoda elävä kaupunkikulttuurin keidas kahviloineen, putiikkeineen ja avata se kaikenlaiselle luovalle toiminnalle muutenkin. Kortteli on ilman muuta Turun historian tärkein ja sen vuoksi sitä ei saa myydä pala palalta, vaan se tulee säilyttää ja korjata kaupungin omana, arvokkaana omaisuutena.

Fortunan historia kertoo menneistä vuosisadoista, asutuksen pystyttämisestä Aurajoen rannoille, hienostoporvarien puutarhakokeiluista, silloisesta kaupunkisuunnitelusta, seuraelämän ja myöhemmin kunnallisten palveluiden tyyssijasta.

Fortunakortteli sai nimettiin onnen jumalattaren mukaan siksi, että se säilyi 1827 suurpalossa ja Turun palon leviäminen pysähtyi juuri sinne. 
Suunnitelma sen korjaamisesta on kulttuuriteko. Idea korttelin kehittämisestä moderniksi helmeksi on loistava ja historialliset rakennukset komppaavat sitä mitä parhaiten.

On sääli, jos Turun  kaupunki ei pidä kiinni näin ylivoimaisen tärkeästä kohteesta ja korjaa rakennuksia ja pidä niitä itsellään. Turun vasemmistoliiton valtuustoryhmä esitti kesäkuussa kaupunginvaltuuston kokouksessa, ettei taloja myydä. Muut poliittiset ryhmät eivät tähän esitykseen lähteneet mukaan.

Olisi ensiarvoisen tärkeää nostaa tämä historiallinen kohde uudeksi ylpeyden aiheeksemme liiketoiminnan, matkailun ja kulttuurin jokirannassa.

Satsaus Fortunakortteliin ei ole liikaa vaan nimenomaan järkevää tulevaisuuden suunnittelua.

Riikka Oksanen

1.varavaltuutettu vas
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan varajäsen
Kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti