perjantai 14. lokakuuta 2016

Tässä Turun Vasemmistoliiton tuoreessa Uusi Päivä-lehdessä julkaistu artikkeli.

Reilumpaa asuntopolitiikkaa Turkuun


Tilastokeskuksen mukaan vuokrat nousivat Turussa vuoden 2016 toisella neljänneksellä 2,4%. Kovinta nousu oli Vantaalla, jossa vuokrat nousivat 4,1%. Vuokrien nousu on hieman taittunut, vaikka onkin yhä vakaata. Asumistukea sai Turussa viime vuonna melkein neljännes koko väestöstä, n. 44 600 ihmistä.

Vuokrien noustessa ja pienituloisten määrän kasvaessa asumistuki on saajilleen välttämätön. Oikeistohallituksen politiikka takaa sen, että asumistukea tarvitsevien määrä jatkaa kasvuaan samalla kun tukea ollaan leikkaamassa.

Myös opiskelijoiden tilanne on entisestään vaikeutumassa ensi vuonna, kun opintotuen asumislisästä luovutaan. Hallituksen linjalle uskollisesti tämä rahoitetaan leikkaamalla nykyisistä tulonsiirroista. Ratkaisu toteutettaisiin siten, että yleisessä asumistuessa huomioitavien asumismenojen ylärajaa alennetaan pääkaupunkiseudun ulkopuolella kolmella prosentilla. 

Ratkaisua on perusteltu sillä, että asumistuessa olisi kyse yksityisten vuokranantajien ja kiinteistösijoittajien rahoittamisesta. Näkökulma unohtaa sen, että asumistuki on saajalleen tuikitärkeä taloudellinen apu. Vuokrien nousun aiheuttamiin ongelmiin olisi parempana ratkaisuna vuokrasääntelyn palauttaminen sekä asuntotarjonnan lisääminen, rakentamalla edullisia vuokra-asuntoja eri puolille kaupunkia.

Näin korjattaisiin osaltaan jokakesäistä ongelmaa, kun opiskelija-asuntoja ei nykyisellään riitä uusille opiskelijoille. Turkulaisten opiskelijoiden asuntotilannetta vaikeuttaa pidemmällä aikavälillä myös se, että Turussa sosiaalitoimi määrittää yksinasuvan kohtuullisiksi asumismenoiksi 460 e/kk, kun opiskelijalla summa on 252 e/kk.

Vuokralla asuvien elämää tulisi helpottaa nykyisen kurittamisen sijaan. Ansiotulokehitys, sekä eri tukimuotojen kuten työttömyysturvan, opintotuen sekä eläkkeen taso pitäisi huomioida vuokratasossa. Mitä vähemmän on varaa maksaa vuokraa, sitä enemmän pitäisi saada tukea. Varoja reiluun asuntopolitiikkaan kyllä on.

                                                                                                                                                          Eva-Liisa Raekallio
Kirjoittaja on Turun kaupungin nuorisolautakunnan jäsenEi kommentteja:

Lähetä kommentti