maanantai 9. syyskuuta 2024

Turun kaupungin varavaltuutetun Riikka Oksasen tuore kirjoitus!

Karhunaukiolle rakentuva uusi yhtenäiskoulu huolestuttaa asukkaita


Turun kaupunginvaltuusto päätti 26.8.2024 jatkaa Karhunaukion yhtenäiskoulun suunnittelua ja kaavoitusta. Lausteen entisen koulun tontti jää täten tyhjäksi. Uuden koulun perustaminen Karhunaukion täysin uudelle tontille, lähemmäksi Skanssia, tulee kuntalaisille kalliiksi monella tavalla, erityisesti liikenteen järjestämisen osalta. Suunniteltu koulun toteutus on kovin riskialtis ja kustannusarvion vaihteluväli on 10-20 milj. Ennuste siis on, että budjetti paisuu. Näin ei pitäisi kunnan taloutta rasittaa. 


Kouluun meno turvallisesti kävellen ja pyörällä plus ja alakoulun oppilaiden saattoliikenne pohdituttaa vanhempia, sillä riskitekijöitä riittää pitemmän koulumatka varrella. Etenkin pienten lasten koulumatka siis puhuttaa vanhempia, mutta myös tulevan koulutontin ahtaus, jopa sen paahteisuus kuumalla kelillä, on ollut kritiikin kohteena. Tontti on pieni valtavan oppilasmäärän käyttöön. Laskelmat ovat suunnitelmassa yli 850 oppilasta plus opettajia toista sataa, mutta epävirallisesti mm. mielipidekirjoituksissa tämä on korjattu ja lasten lukumäärä olisi jopa 962. Ahdas tontti on kaikille turvaton. Pienten alakoululaisten tulisi olla omassa rauhassaan ja yläkoululaiset omassaan. 


Tosiasia on, ettei tätä koulupäätöstä kiitellä Vasaramäellä eikä Lausteella. Vasaramäen koulun vanhempainyhdistys on kritisoinut asiaa pitkin matkaa. Heidän mielestään on virhe viedä koulu kauemmaksi nykyisestä paikasta ja vielä Skanssistakin kauemmaksi. Uusi koulusuunnitelma aiheuttaa todennäköisesti hakeutumista keskustan kouluihin. 


Lausteen vanhemmilta ei ole saatu kantaa asiaan, vaikka se olisi ollut vähintäänkin suotavaa. Osallisuus on kirjattu Turun strategioihin, mutta toteutuuko se lähiasukkaiden arjessa? Pienet alakoululaiset joutuvat melkoiseen kokeeseen tässä tapauksessa. Toimiiko turvallinen koulumatka yläkoululaisillekaan? 


Missä sitten mennään? Miksi näin. Kyse on ideologiasta, jonka mukaan  on hyvä saada erikielisiä lapsia yhtenäiskouluun. Näin oletetaan Turkua vaivaavan, huolestuttavan segregaation vähenevän. Tämä koskee tässä tapauksessa Lausteen koululaisia. Oletus on, että suomen kieli saisi paremman jalansijan maahanmuuttajataustaisten oppilaiden käydessä koulua suomen kieltä äidinkielenään puhuvien oppilaiden kanssa. Tämä lienee pientä utopiaa, sillä kouluun tulevat samat lapset mutta koulu on vain kauempana. Yläkoululaiset, Vasaramäen alueelta, ovat keskenään, toivottavasti. Aluekoulu yläkoululaisille Vasaramäelle olisi varmaan toiveiden mukainen ratkaisu sen alueen vanhemmille.


Olemme olleet Lausteen koulun säilyttämisen kannalla koko päätöksenteon ajan. Joku vuosi sitten kasvatus-ja opetuslautakunnassa jäsenet Riikka Oksanen ja Aki Haapanen (vas) puolsivat Lausteen koulun paluuta vanhalle paikalleen ja perusteluna mm. lähikoulun säilyttäminen Lausteella. Lähikouluperiaate on keskeinen tavoite opetusta järjestettäessä. Saadaanko segregaatiota vähennettyä Lausteen koululaisten mennessä laajaan yhtenäiskouluun, on epävarmaa.


Lausteen lähiön kokonaisuus vaatisi mielestäni suurempaa paneutumista viihtyisiin ja kohtuuhintaisiin asuntoihin ja palveluihin perheille, jotta segregaatio vähenisi ja alue koettaisiin houkuttelevaksi muissakin väestöryhmissä kuin maahanmuuttajat.


Nostimme yhdistyksenä 19.6.24 (Viherpunainen vasemmisto ry/kannanotto) esiin keskustelun Turun alueellisista hyvinvointieroista. Terveyserot, yksinäisyys ja syrjäytyminen keskittyy joillekin asuinalueille ja sen kokevat myös koululaiset. Lähikoulujen tarve on selkeä yhteisöllisyyden parantamisessa kuormittuneilla alueilla. 


Lausteen asukkaille ei ole suotu samoja mahdollisuuksia kuin muille. Aiemmin alueella oli uimahalli, koulu, liikuntatiloja, yhteisötiloja ja tietenkin kirjasto, jonka merkitys on suuri hyvinvoinnin edistäjänä ja alue saattoi olla houkutteleva uusille, monenlaisille asukkaille ja perheille.


Pienimmät alakoululaiset ansaitsisivat päättäjiltä lisää harkintaa ja mahdollisen tuumaustauon asiassa.


Riikka Oksanen

Varavaltuutettu Turku (vas)


EDIT 16.9. Koululaisten vanhemmat ovat Turun Sanomien mukaan valittaneet kouluprojektista hallinto-oikeuteen

https://www.ts.fi/uutiset/6435101

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti