keskiviikko 17. helmikuuta 2021

Raporttia kaupunginvaltuustosta 15.2.

Esityslistan ehkä puhuttavin pykälä oli tarkastuslautakunnan arviointikertomus vuodelta 2019 ja siitä tehdyt kaupunginhallituksen huomiot kaupunginvaltuustolle.  Tätä arviointikertomusta kaupungin toiminnasta on käsitelty alkukesästä valtuustossa ja uutta arviota tehdään kovaa vauhtia vuodelta 2020. Olen varapuheenjohtaja ko. lautakunnassa, ja täytyy myöntää, että kiinnostavaa hommaa on tämä arviointi.

Pohjana omalle puheenvuorolleni ja muutosesitykselle eilen illalla oli se, että kaupungin taloudellinen tilanne on nyt todettu paremmaksi kuin uhkakuvissa viime vuonna kerrottiin, ja siltä pohjalta arvioinnissa todetut keskeiset riskit ja toimintaa haittaavat seikat voitaisiin korjata. Koronatukien myötä kaupungin talous jäi 10,2 milj. euroa plussalle.

Keskeinen tarkastuslautakunnan arvioinnissa esiin nostettu kokonaisuus on henkilöstökysymykset, henkilöstön saatavuus, jaksaminen työssä ja tulevan eläköitymisen hoito seuraavan 10 vuoden aikana. Tämä koskee erityisesti sosiaali- ja terveyspuolta.

Työtapojen ja johtamisen korjaamisella voidaan saada työtä houkuttelevammaksi ja sen koettua raskautta helpotettua, mutta lisähenkilökuntaa on aina vain vaikeampi saada, koska palkat eivät ole vertailukelpoisia ympäristökuntien kanssa.

Henkilöstöltä on vaadittu Korona -pandemian aikaan suurta ekstrajaksamista ja taipumista joustoon. 

Siksi tein seuraavanlaisen esityksen: 

Asia palautetaan valmisteluun. Valtuusto edellyttää, että kaupunginhallituksen on valmisteltava vaalikauden loppuun mennessä valtuustolle esitys, jolla palvelutuotannosta vastaavan kenttähenkilöstön palkat nostetaan vähintään ympäryskuntien tasolle. Lisäksi valtuusto edellyttää, että kaupunginhallitus valmistelee  esityksen, jolla henkilöstölle annetaan kertakorvaus - euromääräinen "koronakorvaus" - josta päätetään tilinpäätöksen hyväksymisen yhteydessä kesällä 2021.


Perustelut:

Kaupungin tilinpäätös on päätymässä 10,2 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi. Henkilöstö on joutunut koronavuoden 2020 aikana venymään monella tavalla. Lisäksi kaupungissa on käyty syyskuussa 2020 yt-neuvottelut, tehty henkilöstökulujen säätöjä, ajettu talkoopavapaita tilanteessa, jossa normaalien töidenkin hoitaminen on ollut vaikeaa. Valmiuslain perusteella työntekijöiden lomia siirrettiin, peruttiin tai aikaistettiin. Ylitöitä kertyi, samoin varallaoloa lisättiin, lisäksi työntekijöitä määrättiin valmiuslain nojalla ylitöihin tilanteessa, jossa ei ollut koronapotilaita hoidossa. Lainvastaisella määräyksellä loukattiin työntekijöiden perusoikeuksia.

Kasvaneen palveluvelan ja jonojen purkaminen on tulevaisuudessa valtava haaste, johon Turun kaupunki tarvitsee jaksavaa ja motivoitunutta henkilöstöä. Siksi henkilöstö on palkittava palkantarkistuksilla ja koronakorvauksella.

Asiasta äänestettiin ja tulos oli 54-13 ( Vasemmisto plus yksi persu), joten kannatus ei riittänyt ehdotuksen läpimenoon.

Esityslistalla oli eilen myös jonkun verran koulujen väistötila-asioita ja ne puhuttivat myös. Kalliiksi tulee leasing ja muut järjestelyt. Onneksi omia väistötiloja on jo hankinnassa ja niiden myötä päästään hieman halvemmalla. Nämä väistötilathan aiheuttavat suuria vuokrakuluja muutenkin ainaisessa rahapulassa olevalle sivistystoimelle.


Riikka Oksanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti