torstai 21. tammikuuta 2021

Esitin Sepänkatu kakkosen homeisten väistötilojen käyttökieltoa ensimmäisen kerran jo elokuussa 2019, tuloksetta. Allaoleva mielipide julkaistiin Turun Sanomissa 4.1.2021 niin, että allekirjoituksesta puuttui ”kuntavaaliehdokas ja äiti.”

Koulutie ei ole Turussa terveellinen eikä edes turvallinen- tapaus Sepänkatu 2

Turkulaisten lasten koulutien suurimpia ongelmia terveysnäkökulmasta ei ole vain koulutilojen home, ei edes se, että vaarallista hometta löytyy myös evakkotiloista vaan se, miten hitaasti kaupunki reagoi tilanteeseen. Sepänkadun väistötilojen homeongelmasta tiedettiin kauan, mutta lapset altistuivat ja oireilivat liian pitkään ennenkuin alkoi tapahtua. Tutkimustuloksia ja vanhempien hätää ei uskottu.


Turun rakennus- ja lupalautakunta vastaa mm. koulurakennusten terveellisyyttä valvovan ympäristöterveyden toimialasta. Tai niin sen ainakin pitäisi olla.

Lautakunta ulkoisti leijonanosan päätösvallastaan virkamiehille 11.1.2018. Esitin, ettei päätösvaltaa olisi ulkoistettu; olihan lautakuntamme päätösvalta määritelty jo kaupunginvaltuuston hallintosäännössä. Virkamiehille ehdotettiin mm. mahdollisuutta antaa  lausunnot ja selvitykset, jotka eivät edellytä laajaa harkintaa eli käytännössä luottamushenkilökäsittelyä. Lautakunta edustaa turkulaisia. Sepänkadun laajaa harkintaa mielestäni joka vaiheessa edellyttänyt tapaus on yhdenlainen esimerkki lautakunnan päätöksen seurauksista.


Lasten vanhemmat olivat joukolla vedonneet lautakuntaan ja virkamiehiin asian käsittelemiseksi 22.8.2019 pidetyssä kokouksessa, esitinkin silloin Sepänkadun asettamista käyttökieltoon tarkkojen tutkimusten valmistumisen ajaksi. Se ei tullut kirjalliseksi esitykseksi, koska asia ei ollut kirjallisesti kokouksen asialistalla jonne olin sitä pyytänyt.  Sepänkatu oli virallisella asialistalla vasta reilu kolme kuukautta myöhemmin, 5.12.2019 kokoukseen, jossa esitin käyttökieltoa nyt siis virallisesti. Esitys ei saanut kannatusta. Turun Sanomat kirjoitti käyttökieltoesityksestäni 7.12.2019.


Sepänkatu 2 tilat asetettiin käyttökieltoon lautakunnan päätöksellä vasta 14.5.2020.  Lasten pitkittynyt altistuminen voi ilmetä vuosienkin päästä vaikeina sairauksina. 


Nyt Sepänkadun tiloihin kaavaillaan mm. asuin- ja liiketiloja. Erikoista on, ettei remontista puhuttu tosissaan tilojen toimiessa turkulaisoppilaiden väistötiloina, vaan vasta nyt kun uusiokäyttöä valmistellaan. 


Kaupungin viesti lapsille ja heidän vanhemmilleen on ollut tyly. Lapset joutuvat käymään koulua, meidän on yhdessä varmistettava koulutien terveellisyys ja turvallisuus.


Eva-Liisa Raekallio

Turun rakennus- ja lupalautakunnan jäsen (vas.)

Kuntavaaliehdokas ja äiti


https://www.ts.fi/lukijoilta/5178928/Koulutie+ei+ole+Turussa+terveellinen+eika+edes+turvallinen++tapaus+Sepankatu+2
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti