torstai 21. tammikuuta 2021

En ole teknisten vaikeuksien takia pystynyt päivittämään blogia, siitä syystä tulee lautakuntaraportteja oikein kunnolla :) Facebookkiin olen rapsat saanut ihan hyvin syksylläkin.


Raportteja rakennus- ja lupalautakunnan kokouksista 3.9.-29.10.2020

Tällä kertaa tulee kokoelma tämänpäiväisestä ja edellisistä kokouksista. Asiat joihin olen tehnyt esityksiä, on vedetty pois esityslistalta niin rapsan kirjoittaminen on senkin takia jäänyt. Tän uuden naamakirjan käyttäminenkin tuntuu hankalalta. Mutta siis asiaan. Lautakunta oli 3.9. kokouksessa myöntänyt purkuluvan osoitteessa Ratapihankatu 36 sijaitsevan Varsinais-Suomen Liiton talolle äänin 7-6. Rakennus on merkkinä Keskon asettumisesta kaupunkiin ja omaa kulttuurihistoriallista merkitystä ja on arvokas jäänne 1900-luvun alkupuoliskon rakennuskannasta. On harvinaista, että sekä kaavoitus että museokeskus olivat purkua vastaan. Purkulupa oli ollut asialistalla jo kahta viikkoa aiemmin, jolloin hylkäysesityksen oli tehnyt perussuomalaisten Laakso. Oma palautusesitykseni sai elokuussa antaa tilaa pöytäämisesitykselle. Vihreät, jotka eivät ensin vastustaneet purkamista, esittivätkin nyt purkuluvan hylkäystä. Kannatin ilman muuta esitystä. Vasemmistoliiton toinen edustaja äänesti purkamisen puolesta, omaa palautusesitystäni ei nytkään otettu käsittelyyn. Hyvää päätöksessä oli yhteistyö vihreiden, perussuomalaisten ja keskustan kanssa, huonoa ihan kaikki muu. Rakennuksesta olisi hyvin voinut kunnostaa asuntoja hienoon kohteeseen keskeiselle paikalle.
17.9. kokouksessa oli mm. Herrainkulman rakentamista ydinkeskustassa. Ylioppilasteatterin viereen haluttiin kerrostalo. Kannatin vihreiden pöytäämisesitystä mutta kun asia tuli uudelleen 1.10. kokoukseen, rakennusluvan epäämiselle tai lisäharkinnalle ei ollut kannatusta. Jäi todella kaivertamaan, mutta mitä olisi ollut tehtävissä. Maankäyttö- ja rakennuslaki ei suoraan kiellä korttelin täyteen ahtamista ja epäviihtyisää asumista. Päinvastoin.
Samassa 1.10. kokouksessa oli esityslistalla mm. lautakunnassa elokuussa 2019 käsitelty Lumimarjankujan virkistysalueelle rakentaminen. Tein silloin asukkaiden kantaa puoltavan esityksen, mutta se jäi ilman kannatusta. Nyt lokakuun alun kokouksessa saimme tiedoksi KHOn päätöksen, jossa asukkaiden hakemus rakennusluvan hylkäämisestä tyrmättiin. Hakemusta oli ollut laatimassa myös juristi joten ihan kiintoisa ratkaisu. Samassa kokouksessa esitettiin myös Telakkarannan pihakannen alle jäävän ajotunnelin laajentamista. Kysyin kokouksessa, miten varmistetaan ettei taannoin käyneen kalliosortuman kaltaista enää sattuisi. Vakuuteltiin ammattilaisten olevan asialla vaan niin olivat asialla myös viimeksi. Ihmetyttää yleisellä tasolla, miten voidaan pitää luksuskohteena täyteen ahdettua korttelia, jollainen siitä on tulossa. Kuka haluaa maksaa sievoisen summan näköalasta naapurin seinään. Ainakin itse arvostan väljyyttä ja avaruutta. Telakkarannan alue on pilattu kyllä.
15.10. kokouksessa oli asiana mm. TVT:n vuokratalojen purkua Mäntymäessä. Siitä oli laitettu vireille ihan adressikin joitakin vuosia sitten. Olin jo valmistellut hylkäysesityksen, kunnes kuulin etteivät asukkaat vastustaisi enää samalla tavalla purkamista, ja ettei kukaan jää kodittomaksi. Varmistin kokouksessa, että tilalle oltaisiin rakentamassa uusia TVTn vuokrataloja, hyvä. Toivottavasti ne ovat tyyliltään linjassa naapuritalojen kanssa. Lokakuun puolivälin kokouksessa oli myös rakentamista sataman suunnalle, sekä Vaisteen rakennuslupaa osoitteeseen Ratapihankatu 18. Ensimainittu oli minusta positiivinen hanke; Turkuun tarvitaan lisää asuntorakentamista ja teollisuusalueille ja vastaaville voi hyvin rakentaa, kunhan maaperänpuhdistus ja muu hoidetaan. Jälkimmäinen hanke taas tuli lautakunnan lisälistana vain tovi ennen kokousta. Herrainkulman asia oli tuotu samalla tavoin vain hetkeä ennen 17.9. kokousta ja silloin pöytäämisen perusteena hyväksyttiin vähäinen perehtymisaika. Nyt pöytäämisesitystä ei hyväksytty ja siitä äänestettiin. Olimme kuulleet myös asiasta tehdyistä valituksista joista joku oli tainnut ehtiä oikeuteenkin saakka. Lisäksi kyse oli n. 40% rakennusoikeuden ylityksestä. Minulla painoi tietenkin vaakakupissa se, että paikalla ollut Turun Kuvataidekoulu oli joutunut jättämään tilansa niin, ettei heitäkään oltu asianmukaisesti kuultu purkulupaa haettaessa. Olin yrittänyt vaikuttaa asiaan kun purkulupa oli meillä lautakunnassa syyskuussa 2019, tuloksetta. Ja nyt paikalle ajettiin massiivista rakennelmaa ilman että ehdimme hankkeeseen kunnolla perehtyä. Esitys pöytäämisestä hävisi äänin 10-3, olin mukana kolmen poppoossa.
Tänään 29.10. kokouksessa käsiteltiin mm. TVTn rakentamista Ruohonpäässä, sekä Kirstinpuiston ja Pääskyvuoren rakentamista. TVTn hanke on todella hyvä. Kerroinkin kokouksessa asiaa esitelleelle arkkitehdille miten hienoa on nähdä että myös kaupungin vuokrataloihin panostetaan, että niistäkin voidaan tehdä näyttäviä. Tulee mieleen Mikkelin asuntomessut kesältä 2017, jolloin ihastuin Saimaan rannalla sijaitseviin kaupungin näyttäviin ja tyylikkäisiin vuokrataloihin ja kaipasin samaa suuntausta tännekin. Myös kaupungin vuokrataloissa asuvat ansaitsevat kivannäköisiä kotitaloja. Kirstinpuistoon rakentuu asuntoja, hyvä vaikka korkea rakentaminen vähän askarrutti. Tuohon se tosin sopii, Pääskyvuoreen taas ei. Niin, Pääskyvuoren tornin juureen rakentuu poliitikkojen enemmistön siunauksella kerrostaloja. Kyseinen kaava meni aikoinaan kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnasta niin että vain Vasemmistoliitto halusi matalampaa rakennuskantaa, sama jatkui valtuustossa. Nyt alunperin 10- kerroksista taloa oli rakennusluvassa madallettu 8- kerroksiseksi joka ei paljon lohduta. Tuo metsikkö on paikallisten suuressa suosiossa virkistysalueena, kävelen itsekin siellä paljon. Rakentamisen myötä luonnonläheisyys ja vehreys häviää olennaisesti. Otin kokouksessa esiin, ettei korkea rakentaminen kuuluu luonnonläheisyyteen ja muistutin aiemmista ratkaisuista. En kuitenkaan keksinyt millä perusteella rakennusluvan hylkäämistä olisi voinut esittää. Surkeaa touhua, en tiedä mitä sanoa.

Eva-Liisa Raekallio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti