torstai 19. joulukuuta 2019

Toriparkkisoppa haiskahti Turun Sanomissa 7.12.

Turun toriparkkisoppa paloi pohjaan


Turun rakennus- ja lupalautakunta (silloinen rakennuslautakunta) hyväksyi toriparkin rakennusluvan aika tarkalleen kaksi vuotta sitten, 30.11.2017 äänin 8-5. Olisin itse hylännyt asemakaavan vastaisen ja täysin riittämättömille tiedoille myös taloudellisen vastuun osalta perustuvan rakennusluvan, mutta me jäimme vähemmistöön. Puolsin toriparkin rakennusluvasta tehtyjä valituksia oikeusprosessissa, tuloksetta. Lautakunnan päätöksen seuraukset ovat tänä aikana valjenneet kaikessa karmeudessaan.

Turun keskusta on yhtä kaaosta ja miljoonatappiot kärsinyt joukkoliikenne on jo kauan kärvistellyt vähenevien matkustajamäärien ja muuttuneiden bussireittien kanssa. Monet keskustan pienyrittäjät ovat joutuneet lopettamaan asiakaskadon takia, ja monen tulevaisuus on liipasimella. On epävarmaa, mitä keskustalle tapahtuu ja palaako ihmisten luottamus joukkoliikenteeseen koskaan. 

Kauppatorin ympäristön arvorakennusten kuten Åbo Svenska Teaterin halkeamat ja jo aiemmin tapahtuneet mystiset, Suomen vanhimpia liiketiloja turmelleet putkirikot odottavat yhä selitystä ja vastuunkantajaa. Lyön vetoa, että kaikki ollaan kaatamassa syyttömien turkulaisten niskaan. Kirjoitinkin toukokuussa 2019 mm. Turun Sanomien mielipidepalstalla, ettei maksumiehen rooli toriparkista kuulu turkulaisille, ja että kaupungin johdon pitää estää kulujen valuminen kuntalaisille.

Jatkuvasti sakeammaksi muuttunut toriparkkisoppa paloi lopullisesti pohjaan 25.11.2019, kun Turun kaupunginhallitus päätti äänin 8-6 vuokrata tiloja toriparkista 20 000 eurolla kuukaudessa 40 vuodeksi. Summa on yhteensä 9,6 miljoonaa euroa. Kannattavien liiketilojen omistus on lisäksi annettu yksityisille. Parkkitilan omistuksesta jäävä riski on turkulaisten harteilla. Toriparkki myytiin aikoinaan poliitikoille vakuuttamalla, ettei siitä koidu kuluja kuntalaisille. Kun tuohon liki 10 miljoonaan ynnätään joukkoliikennetappiot, työmaan viivästyksistä ja rakennusvaurioista vuosien päästä kertyvät kulut sekä torikauppiaille koituneet vahingot, voidaan puhua vuosisadan vedätyksestä. Yksityiset liikeyritykset ja niiden omistajat nettoavat, kun tavallisia turkulaisia odottaa pelkkä maksajan rooli. Karuinta on, että ainakin osan toriparkin kannattajista on täytynyt tietää tästä. Turkulaisia odottavat samaan aikaan kovat leikkaukset peruspalveluista. Vastuuton politiikka voi loppua vain ensi kuntavaalien äänestyskopissa.

Eva-Liisa Raekallio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti