tiistai 14. elokuuta 2018

Raporttia rakennus- ja lupalautakunnan kokouksista 12.7. ja 26.7. sekä tunnelmia Porin asuntomessuilta

Meillä oli heinäkuun ekassa kokouksessa asioina mm. Kakolan alueelle tuleva lisärakentaminen, Aurajoen itäisen rantalaiturin korjaaminen, kiviporrasasia siis, Caribian kulmalle tuleva rakennus, Kakolan jätevedenpuhdistamon puhdistetun jäteveden UV- desinfiointilaitoksen lupa, sekä heikosti perusteltu oikaisuvaatimus maisematyöluvasta. Mulla oli vielä kysymyksiä viidestä jo myönnetystä luvasta. 

Saimme Kakolan rakentamisen vihreiden kanssa pöydälle edellisessä kokouksessa, perusteluna oli museokeskuksen lausunnon puuttuminen joka puuttui myös tällä kertaa. Näen mielelläni aina alkuperäiset allekirjoitetut dokumentit kokonaisuudessaan ja pyysin lautakunnalle nähtäväksi lausunnon. Se saatiinkin heti, eikä museoväellä ollut huomauttamista asiasta. 

Rantalaituriasiassa minua huolestutti vanhojen kiviportaiden kohtalo, joka oli vahvin perustelu myös museon lausunnossa. Museon näkemykset oli otettu erittäin hyvin, tuntuu että aiempaa huolellisemmin päätösehdotuksessa huomioon, kiviportaiden merkitystä korostaakseni esitin kuitenkin seuraavaa täydennystä lupaehtoihin: 

"Ennen rakennustöiden aloittamista on aloituskokouksessa osoitettava, miten kaikki museokeskuksen lausunnossaan esittämät huomiot esim. kiviportaiden säilyttämisestä otetaan huomioon ja toteutetaan." Esitys kuitenkin raukesi.

Seuraavana oli esillä tosiaan se Caribian kulmalle tuleva valkoinen, ympäristöönsä mielestäni sopimaton rakennus. Kaupunkikuvatyöryhmä oli puinut asiaa useita kertoja, mutta heillä olisi ollut seuraava kokous vasta monen viikon päässä. Esitin palautusta jotta työryhmä olisi voinut vielä käydä asiaa läpi, en nähnyt syytä kiireelle. Esitys raukesi.

Sain UV- desinfiointilaitoksen pöydälle. Perustelin pöytäämistä sillä, että saisimme selvityksen laitoksen tehosta koskien mikromuovien ja kemikaalien poistamista. Tämä taas liittyy maaliskuussa kaupunkiympäristötoimialan valmisteluun lautakunnan päätöksellä lähteneeseen aloitteeseeni.
Minua suretti kovasti hopeasalavien kaataminen Hirvensalossa. Puita oli hoidettu väärin ja ne oli käytännössä pilattu, lahoaminen oli hallitsematonta. Olisi ihan oikeasti kiinnitettävä huomiota siihen ettei näin pääsisi enää käymään.

Tein muutosesityksen lisälistakohtaan oikaisuvaatimuksesta. Asunto-osakeyhtiö perusteli puiden kaatoa sillä, että ne kasvavat suhteellisen lähellä autotallia. Muita perusteluja emme saaneet. Oikaisuvaatimusta perusteltiin sillä, että haluttiin tehdä yksi hakemus kahdesta eri tontista. Sääntöjen mukaan hakemukset ovat tonttikohtaisia. Pidin periaatetta niin tärkeänä että esitin ettei oikaisuvaatimusta olisi hyväksytty eikä lupaa autotallia uhkaavien koivujen kaatoon olisi myönnetty. Harmi kyllä ei tullut kannatusta.

Kysymykseni kaupunkiympäristötoimialan viranhaltijoiden päätöspöytäkirjoista koskivat maisematyöluvissa myönnettyjen puunkaatolupien yksityiskohtia, ja sitä oliko museokeskusta konsultoitu kohteiden muutostöissä. 

Kokouksen jälkeen vietimme rakennusvalvonnan pitkäaikaisen, arvostetun rakennusvalvontajohtajan Reima Ojalan läksiäisiä, hän on nyt jo siirtynyt Naantalin tekniseksi johtajaksi. Heinäkuun lopun kokous oli hänellä vielä jäljellä. 

Heinäkuun vika kokous pidettiin ennen lähtöä Porin asuntomessuille. Kävin ekaa kertaa elämässäni viime kesänä Mikkelin asuntomessuilla, joilla oli paljon nähtävää ja koettavaa. Lapsuudenkodissani ei oltu avotakkaihmisiä, arvostettiin ihan muita asioita onneksi. Tällä kertaa tulos messuilta oli laihempi, mutta mukavien työkavereiden kanssa oli mukavaa taas retkeillä ja rentoilla :) En ollut naamakirjassa vielä Mikkelinmatkan aikaan, voin laittaa silloin kirjoittamani messurapsan blogista tännekin tuonnempana.

Mutta joo, 26.7. varsinaisiin kokousasioihin joita oli vähemmän. Listalla oli mm. Jäkärlässä sijaitsevien TVT:n asuntojen peruskorjaus. On joka kerta todella kivaa kun kaupunki pitää huolta vuokra-asunnoistaan. Muistan hyvin kun olimme kuntavaalien alla Jäkärlässä, ihmisiltä on siellä viety kaikki palvelut pois niin asuntojen, ihmisten kotien, kunto vaan korostuu. Tuli surullinen oli kun jutteli ihmisten kanssa ja samalla olo että haluan tehdä ihmisten hyväksi jotain. Kiitos TVT. Kunpa samaa nähtäisiin TVT:n puutalojenkin suhteen.

Pyysin ja sain Vanhan Hämeentie 71-asian pöydälle. Paikalle ollaan rakentamassa kerrostaloa ja halusin saada lisätietoa mm. ympäristön asukkaiden mielipiteistä. Asukkaita on kuunneltava. Tottakai Nummen alueen yhtenäisyys on yleensäkin hyvin tärkeää Turun kaupunkikuvan kannalta.
12.7. kokouksessa esillä ollut jätevedenpuhdistamon puhdistetun jäteveden UV-desinfiointilaitos oli nyt uudestaan listalla. Pyytämääni selvitystä ei näkynyt matskuissa, todettiin ettei selvitystä oltu tehty mutta ettei kyseinen laitos vaikuta kemikaalikuorman määrään, sanottiin aloitteeseeni liittyvän tiedon olevan tulossa. Totesin kyllä miten harmittaa että päätöksen joutuu tekemään puuttellisilla tiedoilla muttei mahda mitään...

Vanhoilta kotikulmiltani Kaerlasta haluttiin kaataa iso kaunis koivu. Nyt olin pohjaesityksen kannalla jonka mukaan koivu pitäisi säilyttää, ja paikalle kaavailtu parkkipaikka voitaisiin toteuttaa ilmankin. Demareilta tuli muutosesitys kokoomuksen kannattamana, että koivu kuitenkin kaatuisi. Siinä kohtaa totesin olevani säilymisen kannalla ja asia meni äänestykseen. Koivun kaataminen voitti äänin 9-4. Kanssani samaa mieltä oli kaksi vihreää ja keskustalainen.

Kysyin noista viranhaltijoiden päätöspöytäkirjoista yhdestä kohtaa. Toimialajohtajan sijainen oli päättänyt myöntää luvan uudelle omakotitalolle Hirvensalossa poikkeamspäätöksenä. Päätöksen perusteluissa todettiin, ettei rakentaminen vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista. Kokousmatskun perusteella en kuitenkaan saanut käsitystä siitä, miten ko. tulokseen oli tultu. Asiaa luvattiin selventää seuraavaan kokoukseen. 

Ja sitten oli vuorossa lautakunnan viralliset kiitokset Ojalalle ja suuntaaminen kohti Poria. Messuista sen verran, ettei niillä oikein ollut varsinaista teemaa, no toki Mikkelin messujen teema ympäristöystävällisemmästä rakentamisesta kiinnostikin meikäläistä eri tavalla. Pari kohdetta jäi mieleen; eka upeasta kattoterassistaan Kokemäenjokinäköalalla, toinen siitä miten sisustus oli kierrätysmateriaalia kaikki. Taitaa olla että siellä tuli kotoisa olo; oon itse käyttänyt paljon kierrätysmatskua sisustuksessa :)  

Jokin kumma juttu siinä on, että asuntomessualueet rakennetaan aina ilman joukkoliikenneyhteyksiä, hyvin stereotyyppiseen jenkkityyliin ihan ja vaan pelkästään yksityisautoilijoita varten. Jotenkin pisteenä iin päällä yksi kohde oli BMW-talo. Kas kun ei citymaasturitalo. Eihän meillä voi olla yhteiskuntana varaa ilmastonmuutokselta silmät ummistavaam rakentamiseen enää?!?

Jos joku on jaksanut tämän hirvittävän pitkän sepustuksen lukea, suurkiitos siitä. Kyllä pääsääntöisesti pyrin lyhyempään settiin mutten oo siinä kovin hyvä. No olihan tässä kaks plus asiaakin. Tavoitteita on hyvä ihmisellä olla.

Eva-Liisa Raekallio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti