tiistai 14. elokuuta 2018

Raportti rakennus- ja lupalautakunnan kokouksesta 28.6.

Työni lautakunnassa alkoi itse asiassa ihan tasan vuosi sitten. On ollut äärimmäisen mielenkiintoinen ja hyvä vuosi. Tänään oli asialistalla mm. Fortuna- kortteliin kuuluvan Petreliuksen talon kesäravintolan lupa, Turun hallinto- oikeuden päätös juurikin 29.6.2017 ihka ekassa kokouksessa esillä olleeseen Kivikukkaron julkisivun ikkunaremonttiin tehdystä valituksesta, Kakolanalueelle suunnitellun lisärakentamisen lupa, ihmisten terveydestä huolehtiminen kosteus- mikrobi- ja kreosiittiongelmasta kärsivissä asunnoissa sekä jo myönnettyjä lupia, joista minulla oli paljon kysyttävää.

Olin valmisteliut hylkäysesityksen Petreliuksen talon sisäpihalle tulevan juottolan osalta. Talon historiikkihan kulkee Vasemmistoliiton kohdalla pitkäaikaisesti; olemme vastustaneet sen myyntiä ja kannattaneet Fortuna- kortteliin ilmaista, kaikille turkulaisille avointa vaihtoehtoistakin toimintaa. Kortteli muodostaa ainutlaatuisen kokonaisuuden, ja nyt haettu lupa tuo sisäpihalle pari rumaa konttia, toisen ravintolakäyttöön ja toisen käymälää varten.

Oma lähtökohtani historiallisia ja korvaamattoman arvokkaita (usein puisia) kohteita käsiteltäessä on se, että uuden toiminnan pitää ensinnäkin sopia sinne, mutta sen on täytettävä myös paloturvallisuusmääräykset suunnitelmien laatimisesta lähtien. Tuton tytäryhtiön Kupittaan Palvelu Oyn hakemus ei täyttänyt kumpaakaan kriteeriä. Lautakunta sai nähtäväkseen suunnitellun ravintolatoiminnan tyylin vasta luvanhakijan vastineesta naapurin, Turun Jugendlinnan huomautukseen. Saimme ylipäätään tietää 31.5.2018 päivätyistä suunnitelmista vasta Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen lausunnosta jossa päivämäärä oli esillä, meille niitä ei oltu toimitettu erikseen. Aluepelastuslaitoksen lausunnosta ilmenivät siis myös alkuperäisten suunnitelmien paloturvallisuuspuutteet.

Hylkäysesitys hävisi äänin 11-2, perussuomalaisten Laakso kannatti. Laitan taas esityksen blogiini. Ei lisää luottamusta meihin rakennusvalvontaviranomaisiin, että rakennelmia ja ravintoloita, vaikka kuinka väliaikaisia, saadaan näköjään pistää pystyyn puutteellisella valmistelulla, vieläpä kohteissa, jossa huolellisuuden olisi oltava a ja o. Kontit edustavat huonoa makua ja tyylitajun totaalista puutetta, esitystä ei voi sellaisen varaan kuitenkaan ikävä kyllä kirjoittaa. Keskustelussa vedottiin että pihalle on saatava toimintaa. Olen samaa mieltä, ja olen osallistunutkin siellä paneeleihin ja muihin ilmaistapahtumiin. Nyt sinne on sitten tulossa perusjuottola, jollaisia Turussa on jo ihan tarpeeksi.
Saimme tiedoksi Turun hallinto-oikeuden päätöksen vuosi sitten annetusta Kivikukkaron julkisivurempasta tehdystä valituksesta. Oikeus on hylännyt valituksen. Esitin silloin Markun kannattamana, että Museokeskuksen suosituksen perusteella toimistotilojen luonnonvalon tarve olisi toteutettu kattoikkunoiden avulla, jolloin julkisivu olisi säilynyt rikkumattomana. Hävisimme mutta kannatti yrittää.

Meille tuli lisälistalla lupa Kakolan alueelle tulevasta lisärakentamisesta. Museoviranomaisten lausuntoa ei oltu pyydetty, johon itsekin kiinnitin huomiota. Kannatinkin Birstolinin palautusesitystä, joka hävisi 9–4. Olimme taas vihreiden kanssa samaa mieltä. Lupahakemus päätettiin lopulta pöydätä.

On hienoa huomata, että kaupunki huolehtii ja kantaa vastuuta takavuosien virheellisen rakentamisen seurauksista turvaten ihmisten terveyttä. On käsittämätöntä miten laajassa käytössä kovat myrkyt kuten juuri kreosiitti ja asbesti ovat olleet. Voi kun nautin ratapölkkyjen tuoksusta, en ole tajunnut että samalla olen tunnelmoinut PAH- yhdisteiden myrkkykatkussa. Samalla tavalla muovinkäyttö on nykyajan yleisvitsaus (vaikkakaan ei rakentamisessa), jonka seuraukset näkyvät niin pitkällä aikavälillä,ettei niitä ymmärretä ajoissa...

Lopuksi oli noita rakennusvalvonnan myöntämiä lupia. Nämäkin tosiaan kuuluvat siihen osastoon, jossa saamme tiedon vasta jälkikäteen. Valitettavasti. Kun me emme mielestäni ole kumileimasimia vaan edustamassa siellä turkulaisia. Yli-Maariaan oli annettu lupia omakotitaloille, kiinnosti miten ne suhteutuvat alueen yleiseen rakennuskantaan ja kunnioitetaanko luonnonarvoja.

Taas oli kaatunut toistakymmentä puuta liian monesta kohteesta. Kysyin perusteluja. Listalla oli myös ilmeisesti Bassin talon korttelin remonttiin? liittyviä töitä, kuten ullakon muutos ravintolaksi. Erikoista että tuollainen asia tuodaan jo päätettyjen listalla meille, kysyin miten miten museovirastoa on konsultoitu prosessissa.

Näihin ei tullut selkeää vastausta tai vastausta lainkaan vielä kokouksessa. Tietenkin ymmärrän että sijaisena ei välttämättä pysty olemaan perillä kaikesta, toisaalta palatakseni rapsassani vähän taaksepäin, me lautakunnan jäsenet olemme siellä turkulaisten edustajana, turkulaisilla töissä ja meille pitäisi kysyttäessä olla antaa vastauksia...

Eva-Liisa Raekallio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti