keskiviikko 13. kesäkuuta 2018

Vipun pj Eva-Liisa oli Joukkovoiman karvalakkilähetystön mukana eduskunnassa tiistaina 12.6.2018 tuomassa sinne Joukkovoima Turun terveiset soteuudistuksesta. Tässä rapsaa, kuviakin piisaa :)

Raportti Joukkovoiman karvalakkilähetystön matkasta eduskuntaan tiistaina 12.6.


Lupasin varsinaista rapsaa tämän päivän karvalakkilähetystöstä, tässä tulee. Päivä on ollut hieno ja kiinnostava mutta pitkä, ja pyydänkin anteeksi mahdollisia epätarkkuuksia ja virheitä. Meitä karvalakkilähetystön väkeä oli tosiaan ympäri Suomea, Kokkolasta Kuopioon ja Turkuun. Minusta se olikin todella tärkeää ja hyvä kertoa myös kansanedustajille; viestimme painoarvoa takuulla nosti se, että olimme joka puolelta maata. Menimme ensin ilmoittautumaan ja siitä pääsimmekin turvatarkastukseen. Ihan jännä että meidät ja tavaramme tutkittiin, niinkuin oikeasti, ja mainitsinkin asiasta vartijalle. Lentokentälläkin on miltei vähempi riittänyt.

Vastakohta vaan tuntui aika kovalta siihen verrattuna, kun kävin maaliskuussa eduskunnassa asiantuntijana valiokunnan kuultavana. Pääsin tuolloin täysin ongelmitta sisään ja kerroin sen. Vartija kyseli että miksi olen nyt tämän porukan mukana. Öh...Tottakai vartijat tekevät vain työtään, hyvin vastuullista työtään ja hyvä niin. Tottakai voisi myös osoittaa enemmän arvostusta vapaaehtoisesti aikaansa antavia kohtaan. Toivotaan että oli vaan hetkittäinen lapsus.

Kansanedustajia oli meitä tapaamassa kuusi, Markku Rossi keskustasta, Sari Sarkomaa kokoomuksesta, Kike Elomaa perussuomalaisista, Hanna Sarkkinen vasemmistoliitosta, Sari Tanus kristillisdemokraateista sekä Mats Löfström ruotsalaisesta kansanpuolueesta. Sinisten ja vihreiden eduskuntaryhmiä edustivat niiden sosiaalipoliittiset sihteerit jotka pahoittelivat edustajien puuttumista valiokuntakiireisiin vedoten. Taisi tosiaan olla niin, ettei demareista ollut ketään? Kättelimme kaikki ja esittäydyimme. Lähetystössämme oli useita sotealan ammattilaisia ja muuten asiaan perehtyneitä ja kuulimmekin hyvät puheenvuorot Jukka Ahokkaalta, Arvo Lehtomäeltä, Anders Nybergiltä sekä Jussi Silvoselta.

Tämän jälkeen ääneen pääsivät kansanedustajat, joista kaikki olivat kohteliaita paitsi keskustan Markku Rossi. Hän ei varsinaisesti päässyt lähetystömme suosioon ilmoittamalla että me Joukkovoimassa olemmekin markkinavoimien edustajia, kun uudistusta viivyttämällä tuemme markkinavoimia ja toimimme etujemme vastaisesti kun ne tulevat kuitenkin voittamaan, vähän tähän tapaan.
Hän myös tuntui vähättelevän meidän ja tuhansien ja taas tuhansien muidenkin suomalaisten huolta oman ja läheistensä terveydenhoidon ja sosiaalipalveluiden tulevaisuudesta leimaamalla soteuudistusta koskevat oikeutetut huolet turhaksi peloksi. Olen useamman vuoden politiikassa toimineena tottunut kaikenlaiseen, silti tuli mieleen että olisiko keskustan eduskuntaryhmästä löytynyt joku toinen, diplomaattisempi edustaja. Mutta kuten olemme nähneet, keskustalla ei taida olla kovinkaan suurta huolta omasta julkikuvastaan kun Sipiläkin valittiin jatkokaudelle.

Kaikki muut meitä tapaamaan tulleet kansanedustajat olivat vähintään epäileväisiä soteuudistuksen läpimenolle tässä muodossa ja tällä aikataululla. Jäin miettimään, miten paljon kritiikissä vaikutti lähestyvät eduskuntavaalit. Mutta täytyyhän kansanedustajien tietää, että äänestyspäätös on julkista tietoa ja kaikkien saatavilla...Onhan muuten Joukkovoima päättänyt levittää eduskunnan äänestystuloksen yksittäisiä kansanedustajia myöten? Minä nimittäin jaoin Attacin sivuilla EU:n ja Kanadan välistä vapaakauppasopimusta CETAA koskevan äänestystuloksen josta se selvisi kansanedustajakohtaisesti.

Niin, kyllä mietitytti myös monen kansanedustajan puheissa esiintyvä, jo niin tutuksi tullut huolestumisretoriikka. Ollaan huolissaan uudistuksen seurauksista jne. Konkreettisista toimenpiteistä sitten tosipaikan tullen salissa ei paljon puhuttu. Varmaankin edustajat luottivat ihmisten olevan tietoisia heidän puolueensa kannasta noin yleensä? Vasemmistoliiton Sarkkinen korosti soteuudistuksen ihmisläheistä valmistelua ja nykymuotoisen soten ongelmakohtia, joka on ollutkin linjana Vasemmistoliitolla.

Tapaamisesta kansanedustajien kanssa jäi kaikkineen olo, että soteuudistus ei menisi tässä muodossa läpi. Kyllä tositilanne sitten kertoo missä mennään. Kannatan kyllä kansanedustajiin vaikuttamista vielä viimeiseen asti, tämän lähetystövierailun varaan ei ole syytä laskea. Mutta, kuten CETA- äänestyksenkin kohdalla totesin, kansanedustajat vastaavat ratkaisuistaan meille kaikille. Toisin sanoen, he ovat meillä töissä. Muun muassa näitä seikkoja pidin esillä kun toin Joukkovoima Turun terveiset ihan mikrofonin varressa vähän myöhemmin Kiasmalla. Oli tärkeintä, että paikallaolijat tiesivät että meitä oli paikalla laaja Joukkovoiman edustus ja pidin settini lyhyenä. Puheita ei pidetty montaa, mutta ne olivat hyviä ja painokkaita.

Joukkovoiman karvalakkilähetystössä oli suuri ilo ja kunnia olla mukana, kiitos paljon Joukkovoima Turku, kaikille karvalakkilähetystön ihmisille, ihan jokaiselle ja uskon että meillä oli vaikutusta kansanedustajiin. Loppuviimein on kuitenkin niin, että kansanedustajat on vastuutettava teoistaan joka tapauksessa, ja mehän ne vastuuttajat olemme, ihan itse!!

Tässä kuvat!


Eva-Liisa Raekallio
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti