torstai 13. kesäkuuta 2013

Vasemmistoliitolla on nollatoleranssi kasvatuksen ja opetuksen säästöihin

Turun kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli 12.6. kokouksessaan kaupunginhallituksen siltä edellyttämiä lisäsäästöjä. Vasemmistoliiton edustajat esittivät (ks. esitys alla), ettei uusia säästöjä tehdä. Lautakunta on jo kevään aikana joutunut leikkaamaan palvelutasoa. Vasemmistoliitto on johdonmukaisesti ollut näitäkin kasvatuksen ja opetuksen säästöjä vastaan. Nyt lautakunnalle esitetyt säästöt johtuvat siitä, ettei kaupunginhallitus ole käsitellyt lautakunnan 27.3. tekemää noin 1,2 miljoonan lisäbudjettiehdotusta, jolla Turulle myönnetyt ammatillisen koulutuksen valtionosuudet olisi siirretty lautakunnan käyttöön. Lautakunnalle kuuluvat nuorisotakuun toteuttamiseen tarkoitetut rahat ovat nyt jääneet keskushallintoon.

Lautakunnalle esitettiin leikkauksia ammatillisen opetuksen oppisopimuskoulutuksesta, lukiokoulutuksesta, työväenopistolta, perusopetuksesta ja varhaiskasvatuksesta. Varhaiskasvatuksen osalta säästölistassa on kirjaus, jonka mukaan taloutta pyritään tasapainottamaan "tarkastelemalla laitoshuoltajien töiden kokonaisuutta. Päiväkotien laitoshuoltajien työt mitoitetaan ja mahdollinen työkokonaisuuteen sisältyvä hoitotyö poistetaan tehtäväkokonaisuudesta."
Linjaus tarkoittaa, että liian pienistä henkilöstöresursseista kärsivissä päiväkodeissa on jatkossa entistäkin vähemmän hoitavia käsiä. Kirjauksesta on luettavissa, että hoitotyön poistamisella työnkuvasta tähdätään itseasiassa siivous- ja ruokahuoltotyön ulkoistamiseen ensin kaupungin omalle Arkea-yhtiölle ja sitten kilpailutusten kautta mahdollisesti yksityisille palveluntuottajille.

Säästölistalla perusopetukseen esitettiin 1% tuntikehystä vastaavan summan säästämistä eli noin 300 000 euroa keväällä tehtyjen leikkausten lisäksi. Sijaisten palkkaamista vähennetään ja opetusmateriaaleihin käytettävistä rahoista leikataan. Lisäksi säästöjä tavoiteltiin leikkaamalla koululiikunnan, koulukuljetuksen ja henkilöstön koulutuksen kustannuksia. Itse asiassa perusopetukselta edellytetiin ylijäämäistä tulosta vuoden 2013 talousarvioon nähden, jotta muiden tulosalueiden alijäämää voitaisiin kattaa. Työväenopiston opetustunneista leikataan peräti 20 %. Lisäksi leikataan ruotsinkielisiltä kouluilta, joissa oppilasmäärä ensi syksynä kuitenkin kasvaa.

Vasemmistoliiton esitys koko säästölistan hylkäämisestä kaatui äänin 2-11. Lautakunnan enemmistö hyväksyi säästöt muilta osin, mutta ammatillisen koulutuksen oppisopimuskoulutuksesta ja perusopetuksesta se ei ollut valmis leikkaamaan.

Leikkaukset eivät lopu tähän, sillä Turku sopimuksen allekirjoittaneiden ryhmien laatimassa ns. uudistamisohjelmassa kaupunginvaltuustolle esitetään jopa 10 % leikkausta ja opetusryhmien suurentamista.

Lisätiedot:
Johannes Yrttiaho
kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen (vas)
050-4405204
Riikka Oksanen
kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen (vas)
040-5119705


---
PÄÄTÖSEHDOTUS
Kasopelk 12.6.2013
Asia 6: Toimintasuunnitelma nettomenojen alentamisesta talousarviopoikkeaman kaventamiseksi

Kaupunginvaltuusto ei ole päättänyt osavuosikatsauksen kohdalla kasvatus- ja opetuslautakunnan nettomenojen alentamisesta, vaan merkinnyt katsauksen tiedoksi. Talousarvion nettomenojen mahdollisen ylityksen syynä on kaupunginhallituksen päätös jättää kohdentamatta lautakunnalle opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämiä ammatillisen koulutuksen valtionosuuksia noin 1,2 miljoonaa euroa. Lautakunta toteaa, ettei sen alaista toimintaa voi enää supistaa palveluita vaarantamatta. Lautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että mahdollinen talousarviopoikkeama käsitellään tilinpäätöksen yhteydessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti