maanantai 8. lokakuuta 2012

Taas puretaan surutta

Ympäristö- ja kaavoituslautakunnassa on parasta aikaa käsittelyssä Kirkkotien kaava, jonka valmistelu noudattaa taas vanhaa junttameininkiä. Junttaajana on tontin omistaja, joka ajaa läpi merkittävää omaa taoudellista etua kaavan muutoksella. Kaavan valmistelun alkuvaiheessa demaritkin puolsivat turkulaisille aikoinaankin tärkeän Merilän polkupyörätehtaan säilyttämistä, mutta viime aikoina heidänkin veneensä on kääntynyt.

Esitimme aiemmin vihreiden kanssa suojelua pyörätehtaalle ja tavoitteena oli, että rakennus suojeltaisiin, korjattaisiin ja sen käyttötarkoitusta jatkossa mietittäisiin. Nykyisellään tiloissa toimii Ekotori, Emmaus, Uusi Tuuli ja Estellen pyöräkirppis. Näiden toimijoiden kantana on koko ajan ollut, että rakennukset tulisi suojella. Olisiko heidän mahdollisuus jatkaa toimintaansa korjatuissa tiloissa tulisi ratkaista omana kysymyksenään myöhemmin.

Museokeskus on todennut, että jollei vanhaa pyörätehdasta säilytetä, tuhotaan alueen historallinen kerroksellisuus ja kaupunkikuvallinen monimuotoisuus. Pyörätehdas on osa turkulaista teollisuushistoriaa. Pois vaan vanha rakennushistoriallisesti, kulttuurihistoriallisesti ja toiminnallisesti arvokas rakennusten kokonaisuus, sanovat kuitenkin kaavoituksen pääpuolueet kokoomus ja demarit.

Kipeintä tilanteessa on se, että lautakunnan käsittelyssä on samaan aikaan luonnos Rakennusperinnön säilyttämis-ohjelmasta. Sen mukaan Turku on erilaisten valtakunnallisten ja kansainvälisten ohjelmien, lakien ja julistusten mukaan sitoutunut rakennusperinnön säilyttämiseen. Hienossa oppaassa todetaan sekin, että kansalaisjärjestöjen toiminta ja rooli pitäisi paremmin huomioida ja ottaa osaksi kulttuuympäristön hoito- ja suojelutyötä. Haloo Turku!

Kansalaisjärjestöjen, yhdistysten ja muiden kuntalaisten osuus tämän kaavan laadinnassa on ala-arvoista. Heidän kantansa on jäänyt korkeintaan paperille lyhyiksi merkinnöiksi eikä todellista keskustelua asiasta ole koskaan käyty.

Tällaista kaupunkimme historiallisen arvon ja tärkeiden kansalaistoimintojen alasajoa ei saa päästää tapahtumaan.

Velimatti Koivisto ja Riikka Oksanen
Ympäristö- ja kaavoituslautakunnan jäseniä
kunnallisvaaliehdokkaita, vas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti