Muoviputkien vaaroihin ollaan heräämässä
THL on tekemässä aiheesta mittavaa tutkimusta.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010308604.html
Vipussa on pidetty asiaa esillä jo pitkään, järjestimme mm. purjehdusretken Saaristomeren tutkimuslaitokselle ja tutustuimme heidän mikromuovitutkimukseensa loppukesällä 2018.
Eva-Liisa oli tehnyt lautakunta-aloitteen mikromuovien ja kemikaalien, kuten juuri nyt tutkitun bisfenoli An ja PFAS- yhdisteiden poistamisesta Kakolan jätevedenpuhdistamolla saman vuoden keväällä, hän piti asiaa esillä myös mm. omissa kuntavaalitavoitteissaan.
Tässä kyseinen kohta vaalitavoitteista.
****
Mikromuovi- ja kemikaalilähteet selvitettävä ja poistettava kaupungin infrastruktuurissa ja toiminnoissa.
Asiaan vaikutetaan lainsäädännöllä jota olen itsekin ollut valmistelemassa, mutta kaupunginvaltuustossa voisin nopeuttaa näidenkin ideoimieni säädösten toteutumista ruohonjuuritasolla. Esim. kierrätystiedotusta on parannettava ja saatava eri kielillä, jotta ihmiset eivät pakkaisi biojätteitään muovipusseihin lisäten näin turhaan ympäristön muovikuormaa. Kauppoihin on saatava ympäristön kannalta parempi roskapussivalikoima.
Turussakin on varmistettava kuumasta vesijohtovedestä testaamalla, mitä muovi- ja sukitetuista putkista liukenee. Testit tehdään nykyään kylmästä vedestä, kun velvoitetta parempaan testaamiseen rakennusprosessissa ei ole. Mikro- ja nanomuovin ja kemikaalien käsittely jätevedenpuhdistamoilla on tuotava tähän päivään, kuten esitin lautakunta-aloitteessani jo 22.3.2018. Ne on siis poistettava kokonaan, eikä tekonurmia ja urheilukenttiä saa lisätä, ennen kuin on saatu käyttöön turvallinen vaihtoehto pinnoitteeseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti