tiistai 22. maaliskuuta 2022

Palestiina-ilta Koulussa 10.3.


ICAHD Finland ja Suomen Rauhanpuolustajat järjestivät Koulu-ravintolassa tilaisuuden to 10.3.2022. Vipu oli epävirallisesti mukana järjestelyissä ja tiedotuksessa. Paikalla oli kivasti meidän jäseniämme muiden osallistujien lisäksi.

Tilaisuudessa ”Palestiina ilmastomuutoksen risteyksessä” alustivat ja keskustelivat ICAHD Finlandin pj Syksy Räsänen, toimittaja Zena Agha, ja ilmastomuutosaktivisti Yaára Peretz. Tässä referaattia keskustelusta, palaamme tukevammin aiheeseen seuraavissa Vipun opintokerhotapaamisissa.


Ihmiskunnan suurimpia uhkia on ilmastonmuutos. Vaikka palestiinalaiset ja israelilaiset asuttavat samaa maastoa, tulevat miehitetyillä alueilla asuvat palestiinalaiset kärsimään ilmastonmuutoksesta vakavammin. Sademäärien laskun odotetaan vaikuttavan erityisen merkittävästi Palestiinan-Israelin alueella tämän vuosisadan kuluessa, varsinkin kun keskilämpötilan odotetaan nousevan ehkä jopa + 5 C nykyisestä.


Suurin yksittäinen ei-ympäristöllinen riski, jonka palestiinalaiset kohtaavat, on Israelin miehityksen jatkuminen. Ihmisten ja tavaroiden vapaan liikkumisen rajoitukset, apartheid-muuri, aluekaappaukset, laittomien asutusalueiden laajentuminen ja sitä seuraava väkivalta sekä huono paikallinen hallinto uhkaavat palestiinalaista vesi- ja ruokaturvallisuutta, ja näin lisäävät ilmastonmuutoksen aiheuttamaa haavoittuvutta entisestään.


Israel on luonut vedenkäytön kontrolloimiseksi monimutkaisen byrokratian lupineen ja pohjaveden käytön hallitsemisineen. Se koskee erityiseti Gazan aluetta, jossa veden määrää rajoitetaan kaiken muun elintärkeän tavarantuonnin ohessa. Saarto vahingoittaa asukkaiden normaalia vedensaantia ja myös asukkaiden mahdollisuutta maatalouden harjoittamiseen.


Jaakko Palviainen 

Riikka Oksanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti