torstai 27. toukokuuta 2021

 Raportti rakennus- ja lupalautakunnan kokouksista 20.5. ja 27.5.


Asialistalla 20. päivä mm. Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon tarkkailututkimusten vuosiraportti 2020, Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon E-PRTR -asetuksen mukaisten päästöjen ja vesiympäristölle vaarallisten ja haitallisten aineiden vuosiraportti samalta vuodelta, Kakolanrinteen kaivausten jatkoa, TVTn talojen purkamista Mäntymäessä, selonteko Telakkarannan räjähtelyistä ja aiemmin kysymästäni kaivinkonemylläyksestä, Kupittaan aseman lähirakentamista, ja Telakkarannan pop up- konttiravintolan lupa. Tänään 27.5. pidettiin ylim. kokous, jossa käsiteltiin Turun kunnostettavia kohteita. 


Kakolan jätevedenpuhdistamon viime vuoden raportti tiivistettiin niin, että esim. kokonaistypen puhdistustehovaatimus saavutettiin kaikilla tarkasteluväleillä. Ravinteiden osalta puhdistamon toiminta onkin kuulemma parantunut. Tuntuu kuitenkin hieman oudolta, että näin todetaan, vaikka viime vuoden sademäärä oli suhteessa suurin. Ilmastonmuutoksen vaikutukset tuntuvat rajuina. Myös ohijuoksutettavan jäteveden määrä on todella suuri, puhdistamollakin 13000 tonnia näitä ohituksia, koko toimialueella ohituksia lähes 30000 m3/a. 


Hava-aineiden (haitalliset ja vaaralliset aineet) osalta oli hälyttävää tietoa. Puhdistamolle tulevan elohopean määrä oli elokuussa kolminkertainen ja syyskuussa seitsenkertainen. Kysyin kokouksessa, että syy pitäisi selvittää, pohdin erillistä päästölähdettä, joka olisi mennyt yksi yhteen tavallista suuremman sademäärän kanssa. Raskasmetallit ovat muutenkin ongelma.  Muovinpehmentimien eli ftalaattien osalta meillä on yhä se sama ongelma, jonka toin esiin v. 2019 raportin osalta. Kaikille ftalaateille ei ole ympäristölaatunormia, joka tarkoittaa ettei ole keinoa tietää niiden määrää. Toisaalta n. 10 vuoden aikana raja-arvot ylittyivät seitsemänä vuonna niille pehmentimille, joita mitataan.


Yritän tämänkin eteen toimia kemikaalineuvottelukunnassa. Oli tosi hyvä, että sain tiistaina pidettyyn Saaristomeren tila tänään-Miltä tulevaisuus näyttää uunituoretta tietoa! Otin esiin mm. vaalitavoitteeni paikallistaa ja poistaa mikromuovien ja kemikaalien lähteet Turun infrastruktuurissa. Janne Suomelaltakin tuli hyvää palautetta siitä, kun olen jo helmikuussa ottanut kemikaalineuvottelukunnassa esiin tarpeen testata mm. epoksisukitetuista käyttö- ja viemäriputkista irtoavia jäämiä myös kuumasta vedestä, jolla mm. tiskataan. Toin esiin myös Turun joukkoliikenneratkaisun vaikutukset muovikuorman vähenemiseen. Autonrenkaiden jäämät ovat vesistöjen mikromuovittaja numeto yksi. Kaikki, mikä saadaan kiinni jo ennen jätevedenpuhdistamoa, on pois Saaristomeren kovin raskaasta rehevöitymis- ja muovikuormasta.


Toukokuun ekassa kokouksessa 6.5. vetosin museoasiantuntijoiden sivuuttamiseen ja naapureiden epätietoisuuteen esittäessäni Kakolanrinteen kaivuu- ja louhintatöiden pöytäämistä, kunnes naapureillekin olisi saatu selkoa asiasta. Nyt ilmeisesti naapureillakin oli tieto vaiheista, halusin myös antaa vihreälle kollegalle mahdollisuuden esityksen tekoon, hän kun asuu siinä nurkilla.


Esitin Mäntymäen yhdeksän vuokratalon purkuluvan pöytäämistä, kunnes ehtisimme saada TVTn selvityksen asukkaiden tilanteesta. En halua päättää sokkona asioista, jotka vaikuttavat niin monen elämään. Pöytäämiseen ei suostuttu, vedottiin ettei vuokralaisen asia kuulu meille. Musta kuuluu. Sanoin, että suhtaudun TVTn selvitykseen kuten mihin tahansa materiaaliin, mitä tarvitsemme päätösten tueksi.


Telakkarannan räjähtelyt ovat todella osoittaneet, ettei kalliota olisi alun alkaenkaan pitänyt räjäytellä. Poliisitutkinnaksikin äitynyttä tapahtumasarjaa selostettiin. Sain myös jo aiemmin pyytämäni selvityksen rajulta näyttäneeseen kaivinkonemylläykseen Maununtyttärenpuistossa. Tukimuureja siellä rakennetaan, eikä pelkäämääni muinaismuistojem turmeltumista pitäisi olla, koska ko. alueella ei niitä esiinny. En nyt ihan vakuuttunut. Kiitos, että aktiivinen kaupunkilainen otti kuvia!


Kupittaan asemaa vastapäätä on tulossa kerrostalo. Nyt myönsimme luvan pohjaosalle, johon tulee liiketilaa. Loput luvat myönnetään myöhemmin. Otin esiin sen, mitä vihreät jo Telakkarannankin kohdalla kommentoivat, että kun lupia myönnetään pienissä osissa, ei synny kovin hyvää kokonaiskäsitystä, joka taas vaikeuttaa rakentamisen kokonaishallintaa luottamushenkilön näkökulmasta. Harmittaa, että kaikki aukeat tilat täytyy jo muutenkin ahtaalla Kupittaalla ängetä täyteen. Suojeltu asemamestarin rakennus onneksi säilyy. Kysyin, mitä rakennusoikeuden ylitykset tarkoittavat tärkeiden joukko- ja kevyen liikenteen väylien osalta. Siitähän kulkevat esim. Varissuon bussit, asemallekulkemisen on säilyttävä helppona, ja monet opiskelijat pyöräilevät siitä. 


Olimme vihreiden naisten kanssa huolissamme Telakkarannan ravintolan liian pienestä ja ahtaasta invavessasta. Heiltä tuli palautusesitys jota kannatin, lupa heltisi silti äänin 8-4. Esitin vielä pöytäämistä, jotta olisimme voineet arvioida kokonaisuutta uudelleen esteettömyyskoordinaattorin lausunnon luettuamme. Ei mennyt läpi. Sanoin kyllä kokouksessa, että jos Turku myöntää luvan ravintolalle, jossa pyörätuolia köyttävä asiakas ei pääse vessaan, kaupunki tulee ottaneeksi linjan, että pyörätuolia köyttävien syrjintä on hyväksyttävää, jos se on väliaikaista. Aikamoinen linjaus!


Lautakunnan tehtäväkenttään kuuluu myös kunnostus- ja korjaushuomautusten sekä uhkasakkojen asettaminen rapistuneiden tai sotkettujen rakennusten omistajille, tänään kävimme niitä läpi. Järkytyin nöhdessäni kuvia, että Ylioppilasteatterin ja Kirjan talon seiniä oli töhritty. En tajua, mitä ihmisten päässä liikkuu. Päätimme töhryjen siivoamisesta, toin esiin, että #TilaaTaiteelle- bannerin pitää säilyä paikallaan siivoustöiden aikana. Ei ole itsestäänselvää, että Kysyin, koska siivoamiseen ryhdytään, eivät osanneet sanoa. 


Kysyin myös syitä siihen, miksi osa Kärsämäen kartanon rakennuksista on pahoin rapistuneita. Asuimme Paltassa vielä 2008, silloin Kärsämäen kartano oli juuri saanut uudet omistajat, jotka olivat kunnostaneet aluetta, oli kaikki edellytykset uskoa että alue pidettäisiin tästedes kunnossa. Vastattiin, että hyväksytyn kaavan mukaan alueelle saa tehdä asuin- ja toimistorakentamista. Pahalta näyttää perinnerakennusten osalta. 


Eva-Liisa Raekallio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti