torstai 6. toukokuuta 2021

Raportti rakennus- ja lupalautakunnan kokouksesta 6.5.

Puhututti esityslistan ulkopuolelta tietysti Telakkarannan onnettomuus,  odotamme virallista selvitystä. Ihan hirveää. Alue on pilalla ja sitten tällaista.


Esityslista-asioina oli mm. Kakolanrinteen kaivamista, puunkaatoa Yli-Maariasta, Pursiseuran terassimuutosta, jatkoa joulukuiseen ”maidotonta vegaanista tuotetta ei saa sanoa maidottomaksi”- keissiin, ja Turun hallinto- oikeuden tuomio lautakunnan päätöksestä koskien Hotelli Seurahuoneen terassia.


Kakolanrinteen kaivuuta olemme käsitelleet ennenkin, en just muista päivämäärää. Voin kaivaa sen, mutta viemäröintilupa oli annettu viranhaltijapäätöksenä kuulematta Museokeskusta. Pyysin asiasta silloin selvitystä, jota ei koskaan tullut. Nyt sanottiin, että museon lausunto on tätä uutta hanketta puoltava, mutta emme voineet todentaa sitä itse koska lausunto puuttui matskuistamme. Pyysinkin luvan pöydälle, jotta ehdimme saada museon lausunnon itse. Se jaettiinkin sitten Teams- näytölle, ja totta, puoltava oli. 


Se vaan, että lausunnossa todettiin että  ”kaivettava rinnealue on enää Linnankadun osalta muinaismuistoaluetta, ja tässä kohtaa alue on arvioitu tuhoutuneeksi runsaan kunnallistekniikan vuoksi. Tämä ei poista muinaismuistolain velvoitetta ilmoittaa muinaismuistoista.”Eli koska on jo tuhottu (ja tehty ilman museon kuulemista), siksi ei vastusteta. Vihreiltä tuli toivomus muuttaa lupaehtoja niin, että louhinta tehtäisiin erityisellä huolella. Kannatin, mutta ei luvattu muuttaa lupaehtoja. Pöytäämisesitystäni kannatettiin, keskustelussa painottui se, etteivät naapuritkaan tienneet perusteluista uudelle viemärihankkeelle. Ihme haphasardimeininkiä. Ja vielä joku sanoo, että Turussa rakennetaan asukkaita huomioiden. 


Kysyin tarkempia tietoja Yli-Maarian puiden heikosta kunnosta, ei tullut. En keksinyt perustetta esittää maisematyöluvan hylkäystä. Jo myönnetyissä luvissa oli Turun Pursiseuran terassin muutos, kiinnosti miten muutokset on toteutettu, onhan kyseessä perinnekohde. Selvitys luvattiin toimittaa. 


Puolustin viime joulukuussa Turussa valmistettavien vegaanisten  Planti- tuotteiden pakkausmerkintöjä, että niissä saa lukea maidoton, ja saa olla tuotenimiö kuten Oat Latte. Kirjoitin tästä helmikuun Uusi Päivä- lehdessä. Kannatusta ei ikävä kyllä tullut silloin, eikä nytkään. Emoyritys Kavli oli valittanut lautakunnan pakkausmerkintöjen poistamista vaativasta päätöksestä Turun hallinto- oikeuteen, ja meillä oli tänään käsittelyssä oma lausuntomme hallinto- oikeudelle. 


Pohjaesitys hylkäsi valituksen, esitin joulukuisen esitykseni vähän muotoiltuna, puolsin valitusta. Kannatusta ei tullut nytkään, harmi. Elintarvikeviranomaisen suhtautuminen vegaanisiin tuotteisiin eroaa kuin yö päivästä Suomen ja Ruotsin välillä, meidän tappioksemme. Kavlilla olisi perusteita viedä asia vielä korkeampaan oikeusasteeseen, ja jutun voittamiseen.


Hotellin terassi oli meillä helmikuussa 2019, sain sen 5.2. kokouksessa pöydälle ja seuraavassa kokouksessa esitin terassiluvan palauttamista. Ikävä kyllä ei tullut kannatusta, asukkaiden puolella oleminen todentui virallisestikin oikeaksi ratkaisuksi näin pari vuotta myöhemmin, kun hallinto-oikeus tuomitsi lautakunnan päätöksen laittomaksi.


Eva-Liisa Raekallio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti