tiistai 14. toukokuuta 2019


Raportti rakennus- ja lupalautakunnan kokouksesta 2.5.

Asialistalla oli mm. Turun ympäristönsuojelun lausunto ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA) soveltamistarpeesta Hirvensalon Lauttarannan ruoppausmassoja hyödyntävässä esirakentamishankkeessa, poikkeuspäätöksenä myönnettyä ahdasta rakentamista Vasaramäessä, sekä Hamburger Börsin purku- ja uuden rakennuksen lupahakemus. Tiedoksi tuli suullinen selvitys toriparkin nykyhetkestä, ja Meyerin telakan hakemus ympäristölupansa muuttamisesta tuli myös tiedoksi.

Kokouksessa puhuttiin paljon siitä, miten hyvä on että ruoppausmassat saadaan johonkin turvalliseen paikkaan ja ympäristönsuojelun YVA- menettelyn tarpeen kyseenalaistavaa lausuntoa ymmärrettiin. Otin esille miten puhutaan eri asiasta jos halutaan hyvä vaihtoehto läjitykseen ja toisaalta kun kirjoitetaan lausuntoa siitä, ollaanko tekemässä ympäristövaikutusten arviointia, ja etten näe vikaa menettelyn soveltamisessa. Esitinkin muutosta ympäristönsuojelun lausuntoon, vihreiden Markkanen kannatti. Hävisimme 11-2. Jätin eriävän. 

Minusta ympäristönsuojelun pitäisi aina olla valppaana ja toimia periaatteella "ei vara venhettä kaada". Kokouksessa kuultu puheenvuoro "Kun ympäristönsuojelu on tätä mieltä, en käy sitä kiistämään" tiivistää hyvin virkamiesvetoisen päätöksenteon ongelman. Auktoriteettiuskoisuus käy helposti demokraattisen päätöksenteon periaatetta vastaan. Mikä merkitys on Turun kaupunginvaltuuston hallintosäännöllä, joka puolusti noita periaatteita kun se sivuutetaan joka käänteessä. Viitaten myös edelliseen rapsaani 17.4. Minusta on todella sääli, että tämä jäi uutisena Hamburger Börsin jalkoihin, kyse on kuitenkin hyvin tärkeästä periaatteellisesta asiasta.

Vasaramäkeen on myönnetty poikkari rivitalolle joka tulee hyvin ahtaasti naapureidensa väliin ja he ovatkin valittaneet asiasta jo poikkaria myönnettäessä. Tein palautusesityksen, koska lautakuntamme rooli on virallisestikin rakentamista ohjaava valvontaviranomaisen tehtävä. Toisaalta emme nähdäkseni ole kumileimasin vaan ihmisten ja asukkaiden näkökantojen on kuuluttava päätöksenteon kaikissa vaiheissa. Uskoin että vielä olisi voitu päästä kaikille sopivaan lopputulokseen. Sain kannatuksen Laaksolta, ja äänestyksessä vielä Markkanenkin kannatti mutta esitys hävisi 9-3. Asukkaat olivat todella kiitollisia. Hyvä suora palaute lämmittää. Tämäkin jäi ns. isompien uutisten alle.

Hamburger Börsin paikalle halutaan uusi hotelli. Vaikka vanha herättääkin minussa hurjasti nostalgiaa, on varmaan perusteita purkaa vanha. Ei ainakaan meille tuoduissa matskuissa. Saimme kuulla esittelyssä, että uuden rakennuksen julkisivu olisi harmoniassa viereisen Vanun talon kanssa. Kiitinkin arkkitehtiä suoraan tästä. Kyllä hotellihuoneet menevät paremmin kaupaksi kivannäköisestä hotellista. 

On eriskummallista, ettei samaa logiikkaa käytetty Marinan laajennuksen osalta. En minä ostaisi huonetta semmoisesta hökötyksestä. Hamburger Börsin hotellin mahdollistavaa asemakaavaa ei ole vielä kuitenkaan hyväksytty, hotellin autopaikat on sidottu toriparkkiin, ja lisäksi uusi kaava myöntää Börsille lisää rakennusoikeutta. Esitin luvan palauttamista perustuen em. lautakunnan tehtävään rakentamista ohjaavana ja valvovana elimenä, ja että asiassa tulisi edetä oikeellisessa järjestyksessä; ensin hyväksytään asemakaava, sitten voidaan katsoa eteenpäin. Toki panin myös kiinnostuksella merkille, miten on kova luotto asemakaavan läpimenoon. Niinhän se kyllä turkulaisten nyt äänestämällä valtuustolla meneekin. Palautusesitykseen ei tullut kannatusta, se oli siis ainoa kolmesta esityksestäni joka jäi ilman kannatusta. Aika hyvä saldo kuitenkin. 

Kokousasiana tuli tiedoksi ympäristönsuojelun lausunto Meyerin telakan muutostarpeista ympäristölupaansa. Heikennyksiä ja väljennyksiä telakka kaipaa , mitäpä muutakaan. Kiitin kokouksessa hyvästä, heikennyksiin kriittisesti suhtautuvasta lausunnosta. Seuraavaksi odotamme AVIn kantaa. 

Kokouksen päätyttyä saimme tosiaan suullisen(!) selvityksen toriparkin tilanteesta. Pyysin samaa kirjallisena, ei luvattu. Esitin jälleen katselmusta toriparkkityömaalle, nyt luvattiin harkita. Hyvänen aika, jos ei ennen olisikaan ollut epäluuloinen, kyllä tällainen vaan lisää ihmetystä siitä, miksei meitä päästetä työmaalle. Kun kerta ollaan se viranomainen.

Eva-Liisa Raekallio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti