keskiviikko 30. toukokuuta 2018

Turun Vasemmistoliitto osallistuu kuljetuksen järjestämiseen punavankileirin satavuotismuistotilaisuuteen Suomen suurimmalle joukkohaudalle lauantaina 9.6. Tämä on matka, jolle varmasti kannattaa lähteä. Ilmoittautumistiedot tässä tiedotteessa, sen ehtii tehdä 6.6. mennessä.

Lähtö Turun linja-autoasemalta klo 09.00, takaisinlähtöaika Tammisaaresta klo 13.30 kenttälounaan jälkeen. Omavastuuhinta 10 e / hlö. Varattomille tai vähävaraisille matka on maksuton. 
 
Ilmoittautumiset ke 6.6. mennessä 49:n toimistolle Tuureporinkatu 17 C, Turku, p. 044 518 9449 (ei tekstiviestejä) tai susanna.merinen@teollisuus49.fi. 
 
Tapahtumasta tarkemmin: 
 
TIE TAMMISAAREEN
 
Sata vuotta sitten itsenäistynyt kansakuntamme ajautui heti itsenäisyytensä alkutaipaleella traagiseen kansalaissotaan vuonna 1918.
 
Kansalaissodan päätyttyä perustettiin eri puolille Suomea leirejä, joihin koottiin hävinneen osapuolen vankeja. Näistä yksi oli Dragsvikin kasarmialueella lähellä Tammisaarta. Olot vankileirillä muodostuivat poikkeuksellisen surkeiksi ja kuolleisuus korkeaksi. Tauteihin, nälkään ja kurjuuteen kuoli leirillä muutamassa kuukaudessa tuhansia ihmisiä. Kuolleet haudattiin varuskunnan lähellä olevalle kankaalle. Hautapaikka on Suomen suurin joukkohauta.
 
Järjestämme Dragsvikin punavankimuistomerkillä 9.6.2018 klo 11 kansalaissodan 100-vuotismuistotilaisuuden. Muistotilaisuus on kansallinen ja kaikille avoin. Tapahtuma kokoaa yhteen ihmiset ja järjestöt, jotka haluavat vaalia vuoden 1918 tapahtumien muistoa. Muistopuheen tilaisuudessa pitää arkkipiispa Kari Mäkinen.
 
100-vuotismuistovuoden alla olemme selvittäneet kaikkien haudassa lepäävien vainajien henkilöllisyydet ja uudelleen kaiverrutamme talven aikana näiden yli 3000 vainajan tiedot hautamuistomerkkiin.
Muistotilaisuudessa 9.6.2018 paljastetaan myös 100-vuotismuistovuoden johdosta tehty pysyvä muistolaatta. Muistolaatan tarkoituksena on tarjota hiljentymispaikka niille ihmisille, joiden omaiset ja läheiset ovat kansalaissodan yhteydessä surmattu ja joilla ei ole tunnettua hautapaikkaa.
 
- Tammisaaren punavankimuistomerkin hoitoyhdistys
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti