keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Raportti kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksesta

Turun Kasvatus- ja opetuslautakunta kokoontui 15.2., tällä kertaa Datacityssä, jossa ennen kokousta pidettiin mielenkiintoinen seminaari PISA-tutkimuksen tuloksista. Kokoukselle esiteltiin ensi syksynä 4.- ja 7. luokkalaisista alkava henkilökohtaisten päätelaitteiden hankinta peruskouluihin. Keväällä valmiutta lisääntyvään verkkoliikenteeseen vahvistetaan. Ainakin toistaiseksi määräraha hankintoihin tulee lautakunnan budjetin ulkopuolelta.

Seuraavana esityslistalla oli tilinpäätöksen läpikäyminen. Kasvatus- ja opetuslautakunnan budjetin alijäämä vuonna 2016 oli 3,2 miljoonaa euroa. Yksityisen päivähoidon palveluseteleihin kului noin kolme miljoonaa euroa budjetoitua enemmän. Kunnallinen varhaiskasvatus ylitti budjetin noin miljoonalla. Valtionosuudet vähenivät ja ns. POP-raha poistui.

Mukana esityksessä oli spekulaatio, jossa varhaiskasvatus olisi ollut maksutonta vuonna 2016. Sen kustannus kaupungille olisi ollut 11,3 miljoonaa euroa. Spekulaatiossa oli otettu huomioon vain vuoden 2016 varhaiskasvatuksen käyttöaste, ei siis sitä, että käyttöaste olisi suurempi, jos toiminta olisi maksutonta.

Kiinanmyllyn koulun Triviumin toiminnot päätettiin siirtää Datacityyn. Tavoitteena on, että 2020-luvun alussa Kiinanmyllyn koulu saisi kunnolliset ja tarkoituksenmukaiset tilat. Viinamäenkadun ja Niitunniskantien päiväkotien tarveselvityksien hyväksyminen päätettiin jättää pöydälle. Viinamäenkadun osalta väistötilojen löytyminen on ongelmallista. On ehdotettu, että päiväkoti voisi toimia nykyisissä tiloissaan uuden rakentamisen ajan, mutta henkilökunta on jo oireillut sisäilmaongelmien takia.

Ruusukorttelin kehityshanke kirvoitti paljon keskustelua, lopulta vastaus muotoiltiin seuraavasti: ”Kasvatus- ja opetuslautakunta korostaa, että on epätarkoituksenmukaista ja Turun strategian vastaista, että purettaisiin kaksi hyväkuntoista ja toimivaa päiväkotia, joihin kuuluu keskusta-alueelle erityisen suuri, toimiva ja puistomainen piha. Keskusta-alueen päiväkotipaikkoja ei voida väliaikaisestikaan vähentää, koska niistä on jatkuva pula. Tämän vuoksi varhaiskasvatus ei voi olla mukana hankkeessa.”

Lisälistan kohdassa Vasemmistoliiton edustajat vastustivat edelleen johdonmukaisesti yksityisten päiväkotien investointitukien perusteetonta myöntämistä.

Riikka Oksanen
Aki Haapanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti