keskiviikko 21. elokuuta 2024

Miksei eläinten kärsimyksestä leikata?

Evijärvellä sijaitsevalla turkistarhalla todettiin viime vuonna lintuinfluenssatartunta, ja tarhan eläimet lopetettiin. Tänä kesänä tarhayritykselle myönnettin yritystukea lähes 400 000 euroa. Vuonna 2022 yrityksen liikevaihto oli alle 30 000 euroa. Yritys oli samana vuonna raskaasti tappiollinen. Tuki oli siis yli kymmenkertainen liikevaihtoon nähden. 

Turkiseläinten nahkojen hinnat ovat olleet alhaisia jo yli kymmenen vuotta, eikä ole syytä olettaa, että hinnat nousisivat lähitulevaisuudessa.


Yhteensä tarhoille on myönnetty tänä vuonna tukia yli 35 miljoonaa euroa. Summa on suurempi, kuin koko turkisalan nettoviennin arvo vuonna 2022.


Tätä 35 miljoonan euron summaa voi verrata erilaisiin hallituksen tekemiin leikkauksiin, kuten vaikkapa Julkisen sanan neuvoston avustuksen lakkauttamiseen, jolla säästetään 135 000 euroa vuodessa.


Tarhaajille maksettava korvaus perustuu eläintautilakiin. Voidaan kuitenkin kysyä, että miksi näin valtavia korvauksia on maksettu. Turkistuotannon bisnesidea on sulkea valtava määrä villieläimiä ahtaisiin häkkeihin lähelle toisiaan. On hyvin tiedossa, että tällaiset olot ovat erittäin otolliset vaarallisten virustautien leviämiselle ja muuntumiselle. Nyt tämä yritysriski on realisoitunut, mutta sen sijaan, että yrittäjät kantaisivat vastuun riskinotostaan, on tappiot otettu yhteisistä rahoista.


(Teksti Oikeutta Eläimille)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti