keskiviikko 19. kesäkuuta 2024

Kannanotto 19.6.


Alueelliset hyvinvointierot kuormittavat Turussa


Turun kaupunginosien välinen eriarvoisuuskehitys on taas puhuttanut viime aikoina  (TS 25.5.24). On merkittävää, että kymmenen kaupungin vertailussa psyykkistä kuormitusta koettiin eniten Turussa (THL -23). 


Turussa on korkea työttömyysaste ja matala koulutustaso. Nämä selittävät kuormitusta eniten, muitakin tekijöitä löytyy. Terveyshaasteet keskittyvät joillekin asuinalueilla, samoin yksinäisyys ja syrjäytyminen. Alueiden välillä, kuten Hirvensalo ja Varissuo, Korppolaismäki-Jyrkkälä on suuret erot ja tähän tulisi vaikuttaa jatkossa. 


Lähikoulujen ja muiden lähipalvelujen resursseja tulee lisätä. Myös yhteisöllisyyden parantamiseen pitää kuormittuneilla alueilla panostaa erityisesti. Yksinäisyyttä tulee torjua tarjoamalla mahdollisuuksia osallistua mm. kulttuuritoimintaan.


Mielenterveyspalveluiden ja lastensuojelun akuutit resurssiongelmat aiheuttavat pelkoa ja epävarmuutta asukkaissa. Ongelmat juontavat juurensa Varhan talousvaikeuksista.


Viherpunainen vasemmisto ry vaatii vahvaa panosta ihmisten arjen ongelmien huomioimiseen koko Varsinais-Suomen alueella, talousvaikeudet eivät saa heijastua palveluihin. Toimintoja ei tule heikentää, eikä palveluista pienituloisille pidä tinkiä. Palveluiden yksityistäminen ratkaisuna on kallista, ja sitä tulee välttää. 


Arjen vaikeudet ja selviytyminen monella tapaa heikkenevässä tilanteessa kasaantuvat liiaksi samoille henkilöille ja alueille. Maan hallitus kurjistaa pienituloisten elämää mm. asumisen tukia pienentämällä, samalla kun vuokrat nousevat myös Turun kaupungin omistamassa TVT: ssä. Elämä ja selviytyminen perusarjessa ja siihen tarvittava henkinen kestävyys alkaa monilla olla äärirajoilla. Leikkauslinja ei tässä tilanteessa ole kestävä ratkaisu, ei kansallisesti eikä paikallisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti