tiistai 12. joulukuuta 2023

Tässä kaksi uutta kannanottoamme!

Viherpunainen vasemmisto ry: Palveluleikkauksille pitää olla vaihtoehtoja

Turun kaupunginvaltuusto päätti marraskuussa lähes yksimielisesti n. 20 miljoonan euron leikkauksista kuntapalveluihin. Nämä tulevat jo aiemmin pormestarimallin aikana päätettyjen miljoonaleikkausten päälle. Palveluleikkausten puolesta on päätetty vastikään myös Varsinais-Suomen hyvinvointialueella.

Turun kaupungin leikkauksia perusteltiin mm. kuntatalouden alijäämällä. Kuitenkin kuntatalouden ylijäämä on Turussa viime vuosina noussut jopa ennustettua suuremmaksi, se oli viime vuonna yli 18 miljoonaa euroa, kun vuoden 2021 ylijäämä oli 39 miljoonaa euroa. Viherpunainen vasemmisto ry katsoo, että Turun kaupungilla ei ole todellista tarvetta kokoomusjohtoisen leikkauslinjan jatkamiselle, vaan päinvastoin kuntatalouden tilanne mahdollistaa jo pitkään rahoitusvajeessa heikentyneiden kuntapalveluiden kuten varhaiskasvatuksen ja kirjastotoimen vahvistamisen. 


Sosiaali- ja terveyspalveluiden tilanne on Varsinais-Suomen hyvinvointialueella vaikea, niitä toteutetaan jo nyt kroonisessa rahapulassa. Sotepalveluista päätettiin äänestysten jälkeen kuitenkin leikata lähes 240 miljoonaa euroa lisää, leikkaustarvetta ollaan tuosta vielä ministeriön määräyksestä kasvattamassa. Viherpunainen vasemmisto ry katsoo, että leikkaukset antavat kokonaiskuvassa väärän viestin. Samalla kun Suomen hallitus on päättänyt mittavista veronalennuksista kaikkein varakkaimmille, se leikkaa rajusti sosiaaliturvaa. 


Verovaroin toteutettavat palvelut heikentyvät jatkuvasti. Verovälttelyä ja veroparatiiseja ei ole saatu kuriin, toisaalta verovaroja käytetään surutta suurhankkeisiin. Viherpunainen vasemmisto linjaa, että Suomessa olisi kaikki mahdollisuudet turvata peruspalvelut, sen sijaan kuntatasolta hyvinvointialueille aina maan hallitukseen asti noudatetaan tiukkaa uusliberalistista leikkauslinjaa. Kyse ei ole rahan puutteesta vaan valinnoista. Tällä hetkellä ei ole tarpeeksi poliittista tahtoa turvaamaan peruspalveluita, ja suunnan pitää muuttua.



Viherpunainen vasemmisto ry: Gazan tilanne pahenee


Israel jatkaa hyökkäystään Gazaan ja sota on levinnyt jo alueen eteläosiin. Israel on saanut aikaan valtavaa tuhoa ja pakottanut lähes kaksi miljoonaa ihmistä pakenemaan kodeistaan.


Tilanne Gazassa pahenee koko ajan ja kansainvälinen humanitäärinen huoli kasvaa. YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin mukaan kohta koko Gazan alueen järjestelmä romahtaa ja humanitääriset olot muuttuvat katastrofaalisiksi. Gazassa on sodan alusta lähtien saanut surmansa jo yli 18000 ihmistä. Kuolleista 70% on naisia ja lapsia, ja päivittäin kuolee satoja ihmisiä lisää. 


Piiritetyillä alueilla on hyvin vähän vettä, ruokaa ja muita elintärkeitä tarvikkeita. Tutkijat ovat arvioineet, että Israelin maaoperaatiossa on jo kansanmurhan piirteitä. Tampereen yliopiston tutkijatohtori Tiina Järven mukaan siviileillä ei ole juurikaan mahdollisuuksia päästä pakoon (IS 5.12.) Tämän sodan eettiset periaatteet puhuttavat nyt, kun sairaalat ja siviilit ovat jatkuvasti pommitusten kohteena (Yle 12.12.)


Annamme täyden tuen Gazan asukkaille, ja vaadimme päättäjiltämme Suomessa kannanottoa hirvittävän miehityksen ja sodan lopettamiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti