sunnuntai 19. maaliskuuta 2023

Kannanotto 19.3.

Kenen etua päätöksenteossa ajetaan? 


Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi Pukkila 2.0. asemakaavaesityksen maanantaina 13. maaliskuuta äänin 39-25. Pukkilan vanhan massalaitoksen purkaminen sai valtuutettujen enemmistön sinetin. Rakennuksen ja samalla turkulaisen teollisuushistorian suojelua kannattivat vain Vasemmistoliiton ja vihreiden valtuutetut ja yksi muu valtuutettu.


Kyseessä on Turun taudinkin mittakaavassa harvinainen tapaus. Pukkilan vanhan massalaitoksen suojelusta oli jo kertaalleen päätetty vuoden 2020 asemakaavassa, ja rakennus on tämän vuoden helmikuussa hyväksytyssä yleiskaavassa osoitettu arvokkaaksi rakennukseksi, jota ei saa purkaa. Nyt syntynyt purkupäätös on siis aiempien kaavapäätösten vastainen. 


Pukkilan tehdasalue on merkittävä osa turkulaista teollisuushistoriaa. Tästä ei jää viimeisen tehdasrakennuksen purkamisen ja alueen täyteen rakentamisen jälkeen mitään jäljelle; alue täytetään vain kiinteistösijoittamisen etua palvellen.


Pukkilan tehdasrakennuksen omistaja on kiinteistöneuvos Heikki Vaisteen perheen omistama kiinteistöyhtiö. Päivä viime kuntavaalien jälkeen kerrottiin, että Vaiste oli rahoittanut avokätisesti joitakin puolueita ja ehdokkaita. Muun muassa Turun Sanomat on kertonut, että Vaiste ja kiinteistöyhtiö olivat vaatimassa Pukkilan jo päätetyn suojelun purkamista.  Onkin aiheellista kysyä myös näin eduskuntavaaliaikaan, miten päätöksiä tehdään. Syntyvätkö ne asukkaita sekä ympäristö- ja kulttuuriarvoja kuunnellen, vai ihan muulta pohjalta.


Viherpunainen vasemmisto ry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti