tiistai 11. joulukuuta 2018

Valtuusto myi siemenperunat ruotsalaisille
-  mitä seuraavaksi?

Valtuuston enemmistö päätti maanantaina 3.12. vuoden viimeisessä kokouksessaan, äänin 43-20, 4 tyhjää, myydä 23 Sote- kiinteistöä ja 7 tonttia ruotsalaiselle Hemsölle. Tässä vauhdikkaassa myyntihullutuksessa olivat mukana kokoomus, vihreät, demarit, persut ja rkp. Jotkut yksittäiset poliitikot näistä ryhmistä tosin irtautuivat ko. paketista ja osoittivat siten hyvää poliittista harkintakykyä.

Viikko on kulunut ja asiaan liittyviä kummallisuuksia tulee päivittäin esille asiantuntijoiden arvioinneissa. Jatkossa maksamme vuokraa Hemsölle ja niiden on luonnollisesti ennustettu kohoavan sen jälkeen kun nyt sovittu kymmenen vuoden sopimus umpeutuu. Rahat myynnistä, 130 milj.€, valuvat turkulaisiiin nk. vetovoimahankkeisiin. Näitä hankkeita ei ole vielä päätetty mutta suunta on selvä. Valtapuolueiden sokeroituihin tulevaisuuskuviin kuuluu mm. Itäharjun teknologiakeskusalue. Hemsö sijoitti 50 milj.€  tähän teknologia-hankkeeseen sotekiinteistöistä tulevan 130 milj. lisäksi.  Mitä tavallinen turkulainen saa tästä Itäharju-hankkeesta?  

Tulevaisuudessa Turku kustantaa omasta pussistaan alueen infran rakentamisen kattamalla autoparkkialueet jne. On helposti todistettavissa,  että valtuuston enemmistön hyväksymä Sote- kauppa on huono eikä sen valmistelussa ole käytetty riittävää harkintaa. Kunnan pitää omaisuutta myydessään pystyä perustelemaan ratkaisun tuoma kuntalaisten etu, eikä näin tapahtunut.

Myynnin yhtenä perusteluna piti olla valtion Sote-ratkaisut ja sen jälkeiset palveluiden järjestelyt. Sote-ratkaisua ei ole tehty, joten myynnillä ei olisi ollut mitään kiirettä.
Sote-kiinteistöjen toimivuus ja kunto on ollut yhtenä perusteluna kaupan kiirehtimiseen.

Tästäkin voi olla eri mieltä. Meille päättäjille ei kuntoasiaa avattu enempää. Listaa ostajan tekemistä kuntokartoituksista pidettiin salaisena. Miten voivat esim. 11 vuotiaan Portsa-kodin rakennukset olla huonossa kunnossa ja miksi myös tontit myytiin? 

Olisi ollut todella tärkeää saada kuntalaisten hyväksyntä näin suurelle omaisuuden myynnille ja tuoda se käsittelyyn asiakkaiden, henkilökunnan ja muiden veronmaksajien pariin. 

Kaiken kaikkiaan Turun taloutta on Kokoomuksen johdolla viime vuosina hoidettu huonosti ja nyt otetaan taas askel tuntemattomaan. Sotkuja on syntynyt, valvonta ei pidä ja lisärahaa on valunut mm. teatteriin, Logomo- siltaan, Funikulaariin, toriparkin rakennusaikaisiin kuluihin jne. Nämä epämääräisyydet taloudenpidossa ovat varmaankin jatkumassa ja kaupungin budjetti paisuu.
Toisaalta kuntalaiset on pantu säästämään mm. vanhustenhoidossa, varhaiskasvatuksessa, kouluissa jne. 

Tätä kiinteistökauppaa ei tehty auttamaan kuntalaisia arjen palveluiden toteuttamisessa eikä tarvittaviin joukkoliikenneratkaisuihin rahaa tule valumaan. Nämä asiat olisivat sijoitusten ykköslistalla ja ansaitsivat kaiken mahdollisen tuen.

Turku jatkaa tällä päätöksellä huonoa taloudenhoitoa, tehty ratkaisu on valmisteltu heikosti eikä nauti kuntalaisten luottamusta ja olisi jo pitänyt jättää tekemättä.

Riikka Oksanen
Kaupunginvaltuutettu (VAS)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti