maanantai 23. maaliskuuta 2015

Tässä alla uunituore Turun Vasemmistoliiton kannanotto liittyen Turun kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunnan vasemmistoliittolaisten jäsenten Riikka Oksasen ja Johannes Yrttiahon taannoiseen esitykseen kouluavustajien palkkaamisesta.

(Jostain syystä teksti kopioitui väriä vaihdellen eikä tilannetta saanut korjattua mutta sisältö on taas tärkein!)

Sopimusryhmät vaarantavat koulutuksen tasa-arvon

Turun kaupunki ei hae valtiolta lisärahaa uusien kouluavustajien palkkaamiseen. Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti Vasemmistoliiton esityksestä äänin 9-4 hakea valtiolta tarjolla ollutta, korvamerkittyä rahaa kouluavustajien palkkaamista varten. Päätös ei kuitenkaan kaupunginhallitukselle kelvannut, vaan se kaatoi lautakunnan päätöksen maanantain kokouksessaan.

Puolet kouluavustajien palkkakuluista olisi rahoittanut kaupunki, ja valtio olisi tullut vastaan rahoittamalla toisen puolen kuluista. Koulunkäyntiavustajien määrää on vähennetty useana vuonna perättäin säästöjen nimissä, mikä on vähentänyt oppilaiden saamaa tukea Turun kouluissa.

”Koulumaailmassa lisätään tällä hetkellä erityisopetuksen integraatiota tavallisiin ryhmiin, mikä sinällään on hyvä. Samaan aikaan on kuitenkin varmistettava se, että oppimistilanteissa on läsnä riittävästi asiansa osaavia ammattilaisia. Koulunkäyntiavustajilla on oma tärkeä roolinsa kouluyhteisössä”, huomauttaa Turun vasemmistoliiton puheenjohtaja Anna Mäkipää, joka on aiemmin työskennellyt erityisopettajana.

Sopimusryhmät aikovat leikata 10 avustajaa tänä vuonna. Leikkaus vaikeuttaa tukea tarvitsevien oppilaiden koulunkäyntiä ja vaarantaa perusopetuksen tasa-arvon. Kaupunginhallituksen nyt tekemä päätös olla hakematta valtion tukea avustajien palkkaukseen edustaa oikeistolaista koulutuspolitiikkaa, jossa vain huiput kelpaavat", sanoo kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen Johannes Yrttiaho.

Virkamiesarvioiden mukaan Turku olisi voinut saada valtiolta 400 000 euroa koulunkäyntiavustajien palkkaamiseen korvamerkittyä rahaa.  Kaiken lisäksi kaupungin talous näytti viime vuonna ennakoitua paremmilta, sillä kaupunki teki noin viiden miljoonan edestä ylijäämäisen budjetin. ”Leikkauskuumeessa tulisi arvioida myös leikkausten sosiaalisia vaikutuksia, eikä tuijottaa pelkästään numeroihin. Kouluista säästäminen aiheuttaa moninkertaiset kustannukset tulevaisuudessa,” lopettaa Vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen jäsen Li Andersson.

Vasemmisto ei ole sitoutunut Uudistamisohjelma 2:ksi kutsuttuun ryhmien väliseen leikkaus- ja yksityistämisohjelmaan, koska siinä leikataan turkulaisten peruspalveluista. Kasvatus- ja opetuslautakunnan asettama tavoite koulunkäyntiavustajien määrän kasvattamisesta oli askel parempaan suuntaan, mutta Vasemmisto jatkaa työtään sen eteen, että satsaukset turkulaislasten opetukseen saadaan takaisin sille tasolle, joka edelsi nykyistä säästökuuria.

 Lisätiedot:
Anna Mäkipää
050 3074423

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti