keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Vipulaiset tekevät työtä paremman kaupungin puolesta. Tässä kirjoittamani, Päivi Takkisen ja minun yhteinen mielipide Turun eriarvoistavista vuokrakäytännöistä. Ko. yrityksen vuokra tullaan korottamaan järkevälle tasolle.



Turku ja työttömät


Turku tukee omistamissaan tiloissa ainoastaan taloudellisesti kannattavaksi katsottua toimintaa. Tällainen johtopäätös syntyy helposti, kun kaupunki veloittaa Turun Seudun Työttömät ry:ltä (TST) ruokakassien varastotilasta kolme kertaa sen vuokran mitä eräältä yritykseltä Turun parhaimpiin kuuluvalla paikalla ydinkeskustassa. 

TST on Suomen suurin alansa yhdistys, ja järjestää paljon toimintaa rakentamaan mielekästä sisältöä työttömien kenties tyhjiin päiviin. Yhdistys myös tarjoaa aterioita työttömienkin kukkarolle sopivaan hintaan, ja maksutonta liikuntaa sekä kerhotoimintaa. Ja tätä kaikkea se rahoittaa työttömien maksamilla jäsenmaksuilla ja ruokalatoiminnan tuotolla.

Turun kaupunki rahoittaa yhdistyksen toimintaa maltillisesti muihin kaupunkeihin verrattuna, tämän kautta rakentuu vain 10 % rahoituksesta kun muualla liikutaan parinkymmenen prosentin tietämissä. Yhdistyksellä on tällä hetkellä vakituiset tilat Kanslerintiellä, joihin se saa vain 50% vuokratuen. Loput 68.000 euroa vuodessa TST ry rahoittaa itse.

Turun kaupungin suhtautuminen usein vähävaraisten ihmisten ylläpitämiin yhdistyksiin näkyy myös Länsi-Suomen Somaliyhdistyksen vastikään solmitussa vuokrasopimuksessa. Yhdistys sai tilat vanhan Pansion koulun yhteydestä, eikä siltä perittävä vuokra ole sekään missään suhteessa yrityksen tilavuokraan.

Ja nyt kiinteistöliikelaitos haluaa kohentaa kaupungin taloustilannetta kiinteistöjen myynnillä. Tähän ei pidä missään nimessä mennä. Kaupungin tulee huolehtia siitä, että ihmisten omaehtoista, voittoa tuottamatonta toimintaa tuetaan kaupungin omissa tiloissa kohtuuhinnoin. 

TST, kuten muutkin vastaavat yhdistykset, tekevät merkittävää työtä yhteiskunnallisella tasolla työllistäen työttömiä. Mahdollisuudet tähän ovat erittäin heikot jo ilman kaupungin vuokralinjauksia.

Tämä kaikki kertoo siitä, millaista toimintaa kaupunki lähtökohtaisesti arvostaa ja tukee. Mielestämme TST:n ja yleensä pienten, ihmisten omin voimin pyörivien yhdistysten tekemä työ juuri rakentaa kaupunkilaisuutta ja luo tärkeätä ja mielekästä sisältöä ihmisten arkielämään. Kaikelle toiminnalle ei voi eikä saa pistää hintalappua, Turun pitää kohdella kaikkia turkulaisia tasa-arvoisesti.



Päivi Takkinen
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan jäsen (vas.)


Eva-Liisa Raekallio
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan varajäsen (vas.)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti