Mikä on Vipu?

Vipu on Turun Vasemmistoliiton jäsenyhdistys. Otamme kantaa mm. kaupunkimme ympäristökysymyksiin, kunnalliseen päätöksentekoon ja asukasdemokratian toteutumiseen kaupunkisuunnittelussa. Haluamme olla hereillä, kun asioista ympärillämme päätetään. Siksi perehdymme asioihin huolella, valmistelemme tarpeen mukaan kannanottoja ja osallistumme aktiivisesti kaupunkiamme koskevaan kansalaistoimintaan. Esimerkiksi keväällä 2023 veimme Turun hallinto-oikeuteen kaupunginvaltuuston maaliskuisen päätöksen purkaa Pukkilan vanha, jo aiemmin suojeltu tehdasrakennus. Perustelimme lakiin tukeutuen, miksi päätös oli laiton ja voitimme, kun Turun HAO asettui lokakuussa meidän ja muiden valittajien kannalle. Turun kaupunginhallitus päätti kuitenkin marraskuussa hakea korkeimmalta hallinto-oikeudelta valituslupaa Turun HAOn päätökseen.

Jäsenistöllemme on tyypillistä, että he toimivat useilla sektoreilla aktiivisesti, niin ympäristökysymyksissä, arvokkaiden rakennusten säilyttämisen puolesta, kulttuurialalla kuin myös ay-liikkeessä ja sosiaali- ja terveysalan kysymysten parissa. Vipulaisia vaikuttaa tällä hetkellä mm. Turun kaupunginvaltuustossa. Kannustamme Turun kaupungin luottamustehtävissä toimivia vipulaisia kirjoittamaan tehtävästään raportteja julkaistavaksi tässä blogissa ja Vipun facebook- sivulla, niitä kannattaa lukea jos haluaa tietää, mitä turkulaisia edustavat luottamushenkilöt tekevät.

Vipu on toiminut vuosien ajan Turun rakennusperinnön säilyttämisen puolesta. Työ jatkui kaudella 2017-2021 erityisesti kaupunkimme rakennus- ja lupalautakunnassa, sama vipulainen jatkaa siellä nyt varajäsenenä. Teimme pitkäjänteisesti työtä toriparkin rakentamista vastaan, äänestämällä valtuustossa ja lautakunnassa, puoltamalla oikaisuvaatimuksia, tekemällä kannanottoja ja mielipidekirjoituksia, ja myös osallistumalla mielenosoituksiin ja valittamalla Turun hallinto-oikeuteen.

Olemme eri luottamustehtävissä toimineet  mielenterveysmäärärahojen lisäämisen puolesta, ja järjestäneet useampia yleisötilaisuuksia mielenterveydestä ja mielenterveyspalveluiden surkeasta tilanteesta. Viimeisin pidettiin webinaarina nuorten mielenterveydestä ja etsivästä nuorisotyöstä. Järjestimme useita etätilaisuuksia eri aiheista pandemian aikana, niistä tehtiin myös tiivistelmiä tiedotukseemme. Vipussa toimiminen on kiinnostavaa ja osallistavaa! Jäsenenä voit ideoida kanssamme tapahtumia ja keskustelutilaisuuksia ajankohtaisista aiheista.

Eläinten oikeudet ovat yhdistyksellemme tärkeitä ja olemmekin järjestäneet vegaanisen ruoan kursseja keväästä 2013 saakka.  Ympäristökysymysten osalta olemme myös ahkeria; esim. kesällä 2018 järjestimme purjehduksen Seilin saarelle Raision pioneerien Aina- laivalla, tutustuimme Saaristomeren tutkimuslaitoksen mikromuovitutkimukseen. Vipun pj Eva-Liisa oli  saman vuoden maaliskuussa tehnyt lautakunta-aloitteen mikromuovien ja kemikaalien, mm. PFAS- yhdisteiden poistamiseksi ja talvisateiden ravinteita huuhtovan vaikutuksen huomioimiseksi 300 000 hengen jätevedet käsittelevän Kakolan jätevedenpuhdistamon prosessissa. 

Kesällä 2022 järjestimme rauhanpiknikin Kupittaanpuistossa, sekä kaikille avoimen jäsenillan uhan alla olevassa Kupittaan siirtolapuutarhassa. Otimme myös julkisuudessa kantaa sen suojelemiseksi ja säilyttämiseksi kaavamerkinnällä RP/s. Puoluekokousaloitteemme erillisen rauhantyöryhmän perustamiseksi Vasemmistoliittoon oli saanut taakseen Varsinais-Suomen Vasemmistoliiton piirikokouksen jo edellisenä keväänä. 

Kansalais- ja ympäristöjärjestöt ovat meille tuttuja ja läheisiä kumppaneita. Olemme tehneet paljon yhteistyötä esim. Animalian ja ITU ryn kanssa. Meillä on jo vuosia ollut Rauha Palestiinaan- toimintaa, jonka puitteissa olemme järjestäneet monipuolisia tapahtumia. Esim. tammikuussa 2020 järjestimme todelliseksi yleisömenestykseksi osoittautuneen Palestiina Rauhanfoorumin yhteistyössä Rauhanpuolustajien ja ICAHD Finlandin kanssa, vierainamme runoilija Ahmad Abu Artema ja aktivisti Sahar Vardi.  Meillä on aktiiveina mm. Ship to Gaza- purjehduksille useampaan kertaan osallistunut tunnettu ihmisoikeusaktivisti Wellu Koivisto, ja Suomen Luonnonsuojeluliiton pysyvänä asiantuntijana EUn ja Suomen kemikaalilainsäädäntöä valmistelevassa kemikaalineuvottelukunnassa ainoana luonnonsuojelijana toiminut Eva-Liisa. Hän on ollut myös mm. kansalaisjärjestö Attacin puheenjohtajana ja sen Hiekanjyvät- jäsenlehden päätoimittajana. Vipun perustajiin lukeutuva, nykyään myös puoluevaltuustossa toimiva Riikka Oksanen tunnetaan tinkimättömästä, pitkäjänteisestä työstään turkulaisten hyväksi. Ay-puolella on vaikuttanut mm. JHLn osasto 481 vpj, varapääluottamusmies ja erityisavustaja Max Rauvola.

Turun vasemmistoliiton ympäristöohjelman teossa olemme olleet mukana kahdesti, ohjelmiin voi tutustua osoitteessa www.turunvasemmisto.fi Meitä oli Varsinais-Suomen Vasemmistoliiton ekologiaohjelmaryhmässä myös vuonna 2014. Ohjelma löytyy tästä blogista, klikkaamalla tämän sivun oikeasta ylälaidasta.  Vipulaiset ovat olleet vuosien varrella monesti mukana  kunnallisjärjestön kuntavaaliohjelman laatimisessa, niin myös vuoden 2021 vaaleissa. Meitä oli mukana myös Suomen historian ensimmäisissä aluevaaleissa tammikuussa 2022 ja heti perään pidetyissä JHLn edustajistovaaleissa. Alkuvuodesta 2023 teimme kyselyn Vasemmistoliiton Varsinais-Suomen eduskuntavaaliehdokkaille, kysely vastauksineen löytyy blogimme arkistosta. Pidimme jäsenillat toukokuussa ja syyskuussa, jolloin vietimme sen Kupittaan siirtolapuutarhassa ja sen yhteismökissä.

Kuntavaalien 2021 alla Vipu teki jälleen omat vaaliteesit uudelle nelivuotiskaudelle, tälläkin hetkellä voimassaolevat teesit löytyvät tästä blogista. Turun kaupungin luottamustehtävissä toimiviin vipulaisiin voi aina ottaa yhteyttä, nekin yhteystiedot tässä blogissa :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti